Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban, atac dur la adresa Puterii: Majoritatea vrea obligaţii pentru cetăţeni ce nu îşi au izvorul în Constituţie

Inquam Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban asociere opozitie

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că majoritatea parlamentară încearcă să genereze obligaţii pentru cetăţeni care nu se găsesc în Constituţie, arătând că liberalii vor fi împotriva proiectului anunţat de deputatul PSD Oana Florea, iar dacă va fi adoptat îl vor contesta la Curtea Constituţională a României. "După cum bine ştiţi, noi am atacat modificarea care generează obligativitatea pentru fiecare cetăţean, de exemplu, să se prezinte la Comisia SRI sau la o comisie de anchetă. Mi se pare un fir roşu în activitatea majorităţii parlamentare, care încearcă să genereze obligaţii către cetăţeni care nu îşi au izvorul în Constituţie sau în alte părţi. Vom fi împotrivă şi, în cazul în care, Doamne fereşte!, se adoptă, o vom ataca şi pe aceasta la Curtea Constituţională", a afirmat Orban, la Parlament, cu privire la proiectul anunţat de deputatul social-democrat Oana Florea, conform Agerpres.

El a spus că PNL are alte temeiuri de atac, care sunt în sensul respectării drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, în contextul în care CCR a respins sesizarea privind obligativitatea prezentării cetăţenilor la comisiile de anchetă.

Refuzul unei persoane de a se prezenta la audieri într-o comisie parlamentară de anchetă constituie infracţiune, se pedepseşte cu închisoare sau cu amendă penală şi cu pedeapsa complementară de interzicere a ocupării unei funcţii publice timp de trei ani - prevede un proiect de lege iniţiat de preşedintele Comisiei parlamentare speciale de anchetă pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor prezidenţiale din 2009, deputatul PSD Oana Florea. "Refuzul persoanelor citate la comisia de anchetă de a se prezenta la audieri, de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei, este considerat împiedicare a aflării adevărului, constituie infracţiune, se pedepseşte cu închisoarea de la 8 zile la 3 luni sau cu amendă penală în valoare de 10.000 lei şi cu pedeapsa complementară de interzicere de a ocupa o funcţie publică timp de 3 ani", arată proiectul de act normativ prezentat, luni, de Oana Florea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.