Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban confimă INTERZICEREA cumulului pensie-salariu: 'Nu este normal ca să beneficieze şi de pensie și de salariu de la stat'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban s-a declarat de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul de stat, argumentând că nu este normal ca persoane care s-au pensionat şi beneficiază de pensie să beneficieze şi de un venit din sistemul public

„Nu e normal ca persoane care s-au pensionat și beneficiază de pensie să beneficieze și de un venit din sectorul public. Aici este vorba de a nu permite ca cineva care s-a pensionat și e vorba de mulți care s-au pensionat la 40 și ceva de ani din poliție sau alte structuri și care duăă ce s-au pensionat și au dobândit niște pensii mari mai cumulează și venituri în sectorul public. E vorba de a nu permite ca persoane care s-au pensionat să poată cumula simultan pensia cu un venit din sistemul public. Dacă vor să lucreze în privat nu avem niciun fel de problemă. Nici dacă vor să își continue activitatea nu avem o problemă, dar să aleagă între venitul dobândit din salariu”, a spus Ludovic Orban, întrebat dacă e de acord cu interzicerea cumului de pensie cu salariul.

Citește și: Decizia majoră ÎCCJ! Iese Dragnea din închisoare?

Șeful Executivului a adăugat că administrația publică are nevoie de o modernizare.

„ La ora actuală s-a perpetuat acest sistem care din punctul meu de vedere nu e normal. Cred că administrația are nevoie de modernizare, de oameni proaspeți, cu o altă viziune și de asemenea cred că o persoană care lucrează în serviciul public și în administrația publică trebuie să primească venit din activitatea pe care o desfășoară”, a subliniat Orban.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat sâmbătă, la Digi 24, că este în curs de elaborare un proiect de lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul de angajat la stat.

Citește și: Veste BOMBĂ cu privire la modificarea contractelor individuale de muncă !

Ea a anunţat că se lucrează la un proiect de lege referitor la pensionarii care sunt angajaţi în instituţii de stat, proiect care va fi finalizat pe măsură ce vor fi strânse toate informaţiile legate de cei care ar putea fi vizaţi.

"Trebuie să existe existe o justă măsură pentru cei care, deşi au vârsta de a putea lucra, beneficiază de pensie, după care se angajează în sistemul public. Are legătură cu justeţea unei măsuri faţă de o situaţie dată în care o persoană, deşi în plină formă de muncă, după ce primeşte pensia se angajează tot într-o instituţie publică, de unde vine concluzia că ea poate munci în continuare". a opinat ministrul.

Violeta Alexandru a menţionat că în foarte scurt timp va prezenta în guvern o "propunere coerentă", pentru a decide asupra formei finale şi a modului de promovare a legii.

Citește și: Corina Crețu – declarații incredibile despre bugetul României: 2021-2027!

Guvernul Boc a adoptat în decembrie 2008 un act normativ similar, OUG 230, pentru care Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională.

CCR a admis, în ianuarie 2009, cu majoritate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului, argumentând că OUG afecteaza drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie, privind dreptul la muncă şi dreptul la pensie.

Citește și: Dacian Cioloș : “Ne propunem să organizăm un prim congres al diasporei – PLUS”! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.