Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban: 'Direcţia Specială de Investigare a Judecătorilor şi Procurorilor se poate transforma în armă politică'

Ludovic Orban

Partidul Naţional Liberal (PNL) este împotriva mai multor prevederi din pachetul legislativ de reformă a justiţiei, promovat de mai mulţi parlamentari PSD, între acestea numărându-se şi cea a înfiinţării Direcţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor Săvârşite de Judecători şi Procurori, care s-ar putea transforma "într-o armă politică" de intimidare a magistraţilor, a declarat marţi preşedintele PNL, Ludovic Orban. "Faţă de propunerile legislative (ale justiţiei - n.r.), suntem categoric împotriva înfiinţării Direcţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor comise de procurori şi judecători. Ni se pare o armă politică, ce poate să se transforme într-un mijloc de intimidare a judecătorilor şi procurorilor, care să permită PSD-ului să intervină în mod neconstituţional asupra activităţii magistraţilor", a spus Orban într-un interviu acordat adevărul.ro/live.

De asemenea, liberalii se opun prevederilor de reorganizare a Inspecţiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). "Suntem total împotriva a ceea ce au introdus în legătură cu Inspecţia Judiciară. (...) Nu înţeleg de ce-i deranjează Inspecţia Judiciară la Consiliul Superior al Magistraturii. Mie mi se pare locul potrivit acolo. Conform Constituţiei, CSM este un organism menit să garanteze independenţa justiţiei. N-ai unde altundeva să o plasezi. Am auzit nişte idei năzdrăvane - să fie plasată în subordinea Parlamentului", a afirmat Orban, conform Agerpres.

În ceea ce priveşte abuzul în funcţie, preşedintele PNL a apreciat că acesta trebuie definit corect şi s-a declarat împotriva instituirii unui prag pentru constatarea infracţiunii menţionate. "Am discutat cu juriştii noştri şi opinia Comisiei juridice a partidului este să nu susţinem pragul, ci o definire corectă a ceea ce înseamnă abuzul în funcţie, dar nu pragul, pentru că dacă comiţi o infracţiune, poţi să comiţi o infracţiune şi fără să existe, neapărat, un prejudiciu (material - n.r.). Dacă se comite prejudiciul, de ce pentru unii (...) până la un anumit nivel nu comit infracţiune, alţii, de la un anumit nivel al prejudiciului comit infracţiuni? Care este criteriul care stă la baza stabilirii unui prag?", a întrebat liderul PNL.

Ludovic Orban a mai spus că aplicarea prevederilor privind recursul compensatoriu reprezintă "o mare greşeală" pe care ar trebui să şi-o asume Guvernul, care ar fi trebuit, în opinia sa, să promoveze o lege a graţierii. "E răspunderea categorică a Guvernului, care şi-a asumat toată această poveste, în loc să aibă curajul să vină cu o lege a graţierii care să fie o lege serioasă, care să motiveze temeiurile, ce tipuri de infracţiuni graţiem, ca să nu ne trezim, peste noapte, cu oameni care au săvârşit infracţiuni cu violenţă şi alte categorii", a conchis Orban.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.