Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban este OBLIGAT: Cum poate face pace cu Biserica Ortodoxă Română și cu celelalte culte

Ludovic Orban Patriarhul Daniel patriarh orban patriarh

Ludovic Orban va pierde numeroase voturi, la alegerile parlamentare de duminică, pe mâna lui. Și-a pus în cap Biserica Ortodoxă Română, pe ortodocșii români, dar și celelalte culte religioase din țară, dintre care alte 17 sunt recunoscute oficial, prin măsurile prin care a afectat profund libertatea religioasă. Totul se va traduce, duminică, la vot și se va plăti, pentru că preoții ortodocși, alături de liderii celorlalte culte creștine, și-au avertizat credincioșii că nu trebuie să uite ce au trăit în cele două luni de stare de urgență și ce se întâmplă acum, în stare de alertă: politicieni care au făcut chefuri prin sediul Guvernului și în alte instituții publice, biserici închise, iar mall-uri deschise, pelerinaje interzise, totul culminând cu interferarea fără precedent în istorie în cultul liturgic ortodox și greco-catolic, făcând recomandări și încercând să impună schimbarea modului de administrare a celei mai importante Sfinte Taine, Sfânta Împărtășanie.

Ajuns în palatul din Piața Victoriei și pus în fața unui eveniment unic, pandemia de coronavirus, Ludovic Întâiul, cum l-a poreclit chiar Klaus Iohannis, s-a pierdut cu firea și a uitat că trebuie să comunice și să colaboreze acolo unde nu are expertiză. Iar libertatea religioasă este călcâiul lui Ahile al acestui guvern liberal.

Orban, premier și președinte al PNL, avea totul la îndemână pentru a evita o coliziune directă cu credincioșii din România, indiferent de religie și confesiune. În subordinea sa se află o importantă instituție numită Secretariatul de Stat pentru Culte. Printr-un simplu telefon, liderul liberal ar fi putut ajunge exemplu de AȘA DA, în raportul OSCE pe libertate religioasă întocmit în iulie, nu de AȘA NU, cum a ajuns, de fapt.

Însă, în loc să se pună la masa discuțiilor, a negocierilor, premierul a preferat bocancul pus pe grumazul credincioșilor prin tot felul de Ordonanțe Militare, Ordonanțe de Urgență și Hotărâri de Guvern. Nici măcar cel în biroul căruia stă la Palatul Victoria, Gheorghe Gheorghiu Dej, nu a făcut într-o eră a dictaturii ce a făcut un premier al unui partid ce se auto-proclamă creștin-democrat într-o epocă a unei democrații tinere.

BOR, prin vocea Patriarhului Daniel, prin vocea lui Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhiei Române, președintele Klaus Iohannis, alți lideri religioși, între care extrem de vocal a fost Viorel Iuga, președintele Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste, au cerut, alături de puținii experți în libertate religioasă, colaborare și dialog între stat și culte. Lucrul acesta ar fi trebuit, însă, să vină dinspre Guvern, mai precis dinspre instituția specializată, Secretariatul de Stat pentru Culte (SCC).

Astfel, încă din articolul 2 din statutul său de funcționare, SCC ”asigură respectarea și promovarea drepturilor și libertăților fundamentale, consacrate de Constituția României, republicată, și de Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, precum și de tratatele și convențiile internaționale la care România este parte, în ceea ce privește libertatea conștiinței și a credințelor religioase, și se conduce după principiul fundamental conform căruia cultele recunoscute de lege sunt libere, autonome și egale în fața autorităților statului.”. Și mai interesant este articolul 3, unde scrie că ”Secretariatul de Stat pentru Culte are ca obiectiv general dezvoltarea parteneriatului dintre autoritățile administrației publice centrale și locale și cultele recunoscute de lege, în domeniul social, cultural și educațional, prin promovarea în beneficiul întregii societăți a relației de respect și cooperare între cultele recunoscute de lege.”.

Iată, deci, ”arma” pe care Ludovic Orban a avut-o la dispoziție, dar a ignorat-o, iar asta îl va costa destul de mult duminică, de Sfântul Nicolae.

Dacă ar fi apelat la ajutorul SCC, Orban ar fi aflat că instituția pe care o are în subordine și o coordonează ”asigură relațiile statului cu toate cultele și asociațiile religioase din România”, și, mai mult, ”asigură legătura dintre cultele recunoscute de lege și ministere, celelalte organe ale administrației publice centrale și locale, în vederea respectării libertății și autonomiei cultelor, a prevenirii și înlăturării oricăror abuzuri, prin aplicarea legii; sprijină autoritățile administrației publice locale pentru rezolvarea problemelor specifice care apar în raporturile lor cu cultele și asociațiile religioase și totodată acordă asistență cultelor și asociațiilor religioase, la solicitarea acestora, în soluționarea problemelor pe care acestea le supun autorităților administrației publice locale.

Însă, nimic din toate astea nu s-a întâmplat. Biserica și-a strigat durerea, prin ierarhi, preoți și credincioși, iar Guvernului nu i-a păsat. Deși este mandatat și obligat prin lege să apere libertatea religioasă, SCC nu a făcut NIMIC timp de 7 luni. Conform informațiilor STIRIPESURSE.RO, Victor Opaschi, secretarul de stat pentru Culte, nici măcar nu a fost vreodată consultat când Guvernul a luat o serie de măsuri care au oripilat până și organismele internaționale pentru apărarea drepturilor omului.

Aflat la al doilea său mandat de premier și cu perspectiva certă a celui de-al treilea, dacă este să ne luăm după asigurările date de Klaus Iohannis, Ludovic Orban trebuie să se pună la masa dialogului cu cultele. Este obligat să folosească Secretariatul de Stat pentru Culte și să ofere o platformă de discuții, pentru a evita conflictele, fie ele și doar la nivelul declarațiilor, dintre biserici și stat. Premierul care va conduce România și după 6 decembrie trebuie să inițieze el, prin instituția Secretariatului de Stat pentru Culte, un dialog instituțional nu doar necesar, ci obligatoriu, în care toate părțile să discute, pentru ca toate libertățile, inclusiv cea religioasă, să fie respectate chiar și în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.