Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban, explicații pentru cei care îl acuză că nu a cerut votul Parlamentului: 'Eu nu pot să încalc legea'

Inquam Photos - George Călin
Inquam Ludovic Orban

Ludovic Orban a fost acuzat, de partidele din Opoziție, că trebuia să ceară votul Parlamentului pentru prelungirea stării de alertă. Premierul consideră că legea pe care parlamentarii au votat-o la începutul pandemiei prevede că nu este necesar votul lor.

Orban a pus sub semnul întrebării și decizia CCR de a preschimba pentru 25 iunie termenul pentru discutarea sesizării Avocatului Poporului asupra mai multor articole din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Citește și: Circ total în USR! O inregistrare a fost ‘scăpată’ în spațiul public: Ciocu’ mic!

”Eu am acţionat în conformitate cu legea. Guvernul, la propunerea ministrului de Interne şi a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi în baza evaluărilor făcute de specialişti, a adoptat hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă, pe o perioadă de 30 de zile. Este clar pentru oricine că este necesară menţinerea stării de alertă, pentru că doar prin această stare de alertă există posibilitatea pentru autorităţi să asigure respectarea măsurilor de protejare a sănătăţii oamenilor. (...) Le-am răspuns, cu legea în faţă, că eu nu pot să fac ceva care nu este prevăzut de lege, eu nu pot să încalc legea ca premier. Eu sunt obligat ca în toate deciziile pe care le iau şi, evident, şi în colaborarea, în informarea, în schimbul de informaţii care există între Guvern şi Parlament să respect legea.

Nesocoteşte pericolul uriaş care există la adresa sănătăţii şi vieţii cetăţenilor români, bagatelizează, desconsideră sistematic acest pericol care pândeşte, repet, sănătatea şi viaţa fiecărui român. Ei s-au lansat într-o întreagă demagogie electorialistă pe tema stării de alertă, pledând pentru încetarea stării de alertă şi, practic, pledând pentru lipsirea Guvernului, autorităţilor, a întregului sistem de sănătate, a sistemului de ordine publică, lipsirea autorităţilor de pârghiile necesare pentru a putea să asigure respectarea regulilor. Dacă Parlamentul consideră necesar să voteze prelungirea stării de alertă o să o facă, nu pot eu, ca Guvern, să mă substitui Parlamentului. Parlamentul este autonom.

Ei au pledat pentru încetarea stării de alertă și pentru lipsirea autorităților de pârghiile necesare. Am trimis Parlamentului Hotărârea de Guvern. Mi-au trimis o adresă ca Hotărârea de Guvern să cuprindă solicitarea de încuviințare a instituirii stării de alertă din partea Parlamentului. Eu le-am spus că eu nu pot să fac acest lucru. Eu nu pot să încalc legea, ca premier.

Citește și: Funcție- cheie pentru Niculae Bădălău! Unde a fost împuternicit șef și ce salariu uriaș va avea

Parlamentul nu poate să se substituie puterii executive, există o solicitare depusă la CCR. Astăzi, după ce iniţial programase analiza acestei exceptii de neconstituţionalitate invocată de Avocatul Poporului pentru data de 9 iulie, astăzi Curtea Constituţională a anunţat că a devansat termenul pentru 25 iunie, cu două săptămâni. Să sperăm că e o simplă coincidenţă şi că nu or să se alimenteze suspiciunile legate de faptul că această devansare a fost făcută pentru a face vreun serviciu PSD. Eu nu pot să îmi imaginez că este posibil ca Curtea Constituţională să decidă lucruri care sunt împotriva Constituţiei.

Sunt ca niște clopoței care sună în gol. Cum să cerem încuviințarea, dacă nu avem prevederi legale?! Ei vorbesc despre țară bananieră, când noi am respectat legea?”, a spus Ludovic Orban, miercuri seara la Realitatea PLUS.

Citește și: Lovitură pentru PSD! Artificiul folosit de Guvernul Orban pentru a nu mai avea nevoie de votul Parlamentului în vederea prelungirii stării de alertă .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.