Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban îl atenționează pe ÎPS Teodosie: Orice înalt ierarh bisericesc trebuie să pună pe primul plan sănătatea şi viaţa oamenilor

Facebook
ÎPS Teodosie

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, despre pelerinajul de Sf.Andrei, că orice înalt ierarh bisericesc trebuie să pună pe primul plan sănătatea şi viaţa oamenilor, iar judeţul Constanţa este cu cea mai pronunţată creştere a numărului de infectări.

Citește și: Olanda se opune ca România să intre în Schengen, dar cere o 'minizonă Schengen', pentru că tot mai mulți migranți o preferă

AGERPRES: În contextul măsurilor impuse, a existat o scrisoare din partea Arhiepiscopului Tomisului, care a acuzat Guvernul de abuzuri împotriva clerului şi credincioşilor legat de aceste măsuri. Ultimul demers al dânsului este o invitaţie adresată dumneavoastră şi mai multor oficiali de a participa la manifestările religioase prilejuite de sărbătoarea Sfântului Andrei. Cum vedeţi această invitaţie? Veţi merge?

Ludovic Orban: Din păcate, judeţul Constanţa a fost judeţul cu cea mai pronunţată creştere a numărului de infectări şi ieri a fost judeţul cu cea mai mare rată de infectări. În judeţul Constanţa, pe lângă municipiul Constanţa, au fost carantinate mai multe localităţi, la ora actuală cred că în judeţul Constanţa sunt cele mai multe localităţi carantinate. Şi măsurile de carantinare au fost absolut necesare pentru a opri creşterea numărului de infectări. Sigur că, odată cu măsurile de carantinare a localităţilor, s-au luat şi decizii care ţin cont de sănătatea oamenilor. Eu cred că orice preot, orice înalt ierarh bisericesc trebuie să pună pe primul plan sănătatea şi viaţa oamenilor. Fiecare dintre noi sărbătorim Sfântul Andrei. O să-l sărbătorim în felul nostru, fără să creştem riscul de transmitere a virusului. Cu atât mai mult într-un judeţ care este, practic, cu cea mai mare rată de creştere şi cu cel mai mare număr de persoane infectate. De aceea am îndemnat la un comportament care să fie conform, pe de-o parte şi cu credinţa, pentru cei care sunt credincioşi, dar pe de altă parte să ţină cont de nevoia de a proteja oamenii de riscul infectării.

Invitația lui ÎPS Teodosie

Prefectura Constanţa a anunţat, sâmbătă seara, că autorităţile vor avea grijă de siguranţa sanitară a fiecărui participant la pelerinajul de la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei, făcând totodată apel la înţelegerea credincioşilor care nu sunt din comuna Ion Corvin şi nu vor putea merge la manifestările religioase organizate la mănăstire.

"Înainte de toate, suntem conştienţi de importanţa sărbătorii dedicată Sfântului Apostol Andrei, data de 30 noiembrie fiind, în fiecare an, una plină de însemnătate pentru orice creştin-ortodox român. Autorităţile au, ca principală misiune, grija faţă de fiecare cetăţean, indiferent de locul de origine, domiciliu sau confesiune. În zilele următoare, punem mare accent pe ordinea publică şi pe integritatea personală a fiecărui participant la pelerinaj. Vom avea grijă de siguranţa sanitară a fiecăruia, prin organizarea de fluxuri şi circuite prin care să se respecte toate normele de protecţie sanitară. În acest sens, ieri, efectivele de jandarmi şi poliţişti, alături de inspectori din cadrul DSP Constanţa, au fost la Mănăstirea Peştera Sf. Andrei pentru stabilirea acestor circuite", a transmis Instituţia Prefectului - judeţul Constanţa, printr-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, jandarmii Grupării Mobile "Tomis" sunt pregătiţi pentru a dialoga cu oamenii şi vor gestiona cu profesionalism orice situaţie, în vederea prevenirii unor "eventuale incidente sau provocări".

"Foarte important de menţionat este faptul că vom avea grijă şi în privinţa respectării prevederilor legale actuale. Aşadar, facem apel la înţelegerea credincioşilor care nu sunt din Ion Corvin şi care nu vor putea participa la pelerinaj", se spune în comunicat.

Referitor la invitaţia transmisă autorităţilor de către Arhiepiscopia Tomisului, Instituţia Prefectului a precizat că prefectul Silviu-Iulian Coşa nu va fi prezent în data de 30 noiembrie la pelerinajul organizat la Peştera Sfântului Andrei, "întrucât respectă prevederile legii", nefiind locuitor al comunei Ion Corvin.

"În acelaşi timp, îi îndemnăm la responsabilitate pe cei care vor participa, la pelerinajul de luni. Le recomandăm să ţină cont de reglementările legale în vigoare, care fac referire la siguranţa sanitară, a fiecăruia dintre ei, dar şi a celor apropiaţi lor", a precizat Prefectura Constanţa.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, îi invită pe preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, membrii Guvernului, parlamentari, precum şi pe reprezentanţii autorităţilor locale să participe la manifestările religioase prilejuite de sărbătoarea Sfântul Andrei, a informat Arhiepiscopia Tomisului, sâmbătă, printr-un comunicat de presă.

Potrivit unei hotărâri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, este interzisă participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi. Arhiepiscopia Tomisului a solicitat în instanţă suspendarea respectivei decizii, cerere respinsă de judecători. Respinsă de instanţă a fost şi cererea Arhiepiscopiei Tomisului de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale pentru desfăşurarea, pe 29 şi 30 noiembrie, a pelerinajului la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.