Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban, mesaj cu prilejul Zilei cercetătorului şi proiectantului: 'Domeniul cercetării şi proiectării merită mai multă atenţie şi resurse'

Facebook
Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a transmis, joi, un mesaj cu prilejul Zilei cercetătorului şi proiectantului din România, subliniind că acest domeniu de activitate este "fundamental" pentru transformarea sustenabilă a societăţii şi, de aceea, necesită alocarea mai multor resurse.

"Ziua de 19 noiembrie este dedicată de mai mult de două decenii unei categorii profesionale de elită a României, cercetătorii şi proiectanţii. Avem în acest domeniu de activitate numeroase exemple de renume care au dat şi dau valoare profesiei de cercetător şi proiectant, începând cu savantul american de origine română George Emil Palade (1912-2008), laureat al Premiului Nobel pentru medicină, în onoarea căruia a fost instituită această sărbătoare la nivel naţional. Este salutară iniţiativa de a le dedica o zi în calendarul sărbătorilor din România. Ca prim-ministru, consider că acest domeniu de activitate strategic fundamental pentru transformarea sustenabilă a societăţii româneşti merită mai multă atenţie din partea celor care conduc destinele ţării şi mai multe resurse, având în vedere potenţialul uman pe care cercetarea românească a dovedit cu prisosinţă că îl are", a afirmat Orban, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Bistrița intră în carantină: incidența cazurilor este de 9,1 la mia de locuitori

Potrivit acestuia, cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică se numără printre domeniile considerate prioritare de către actuala echipă guvernamentală, lucru demonstrat de alocarea suplimentară la rectificarea bugetară din vara acestui an a 200 milioane lei, pentru finanţarea proiectelor de cercetare exploratorie din cadrul Planului Naţional Cercetare Dezvoltare Inovare III.

"Vom continua în această direcţie şi în cadrul programului de guvernare liberal pe care îl vom lansa şi prezenta astăzi, care prevede atingerea ţintei de 2% din PIB până în 2024 pentru cercetare şi inovare (1% finanţare publică + 1% finanţare privată), cu asigurarea unei distribuţii bugetare echilibrate, destinate susţinerii atât a cercetării aplicative şi inovării, cât şi a cercetării fundamentale şi de frontieră, cu accent pe domeniile de specializare inteligentă/cu potenţial de creştere", a transmis prim-ministrul.

El a adăugat că Guvernul susţine pactul pentru cercetare propus recent de Ad Astra şi, în genere, orice iniţiativă care vizează schimbări structurale în sistemul naţional de cercetare şi inovare, contribuind astfel la dezvoltarea economică şi creşterea competitivităţii României.

"Ne propunem în acest sens un set de măsuri strategice prin care să îmbunătăţim condiţiile-cadru pentru cercetarea publică, prin atragerea de resurse umane înalt calificate şi de investiţii în infrastructura necesară acestui domeniu şi pentru stimularea cooperării public-private ca motor al inovării. De asemenea, vom asigura un cadru stimulativ pentru succesul participării cercetării româneşti la Programul-cadru al UE Orizont Europa şi pentru valorificarea excelenţei în domeniul infrastructurilor pan-europene de cercetare găzduite de România (ELI-NP şi Danubius) pentru a deveni partener activ în cooperarea transnaţională în Spaţiul European de Cercetare", a menţionat premierul.

El i-a felicitat pe cercetătorii şi proiectanţii din România pentru toate rezultatele muncii lor şi le-a urat succes pe mai departe, mulţumindu-le pentru standardele "înalteh la care menţin recunoaşterea cercetării româneşti în lume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.