Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban face valuri: Asociația Procurorilor din România iese la atac

Inquam Photos/ Octav Ganea
ludovic orban

Consiliul Director al Asociației Procurorilor din România a transmis, miercuri, că afirmațiile liderului PNL, Ludovic Orban, legate de Inspecția Judiciară reprezintă o „imixtiune nepermisă” în activitatea instituțiilor judiciare.

„Asociaţia Procurorilor din România arată că dezaprobă astfel de atitudini politice care constituie o imixtiune nepermisă în activitatea instituţiilor judiciare şi sunt de natură a afecta Independenţa Justiţiei şi increderea în sistemul judiciar din România”,

Conform art. 65 din Legea nr. 317/2004, Inspecţia Judiciară funcţionează ca structură autonomă cu personalitate juridică în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, acţionează potrivit "principiului independenţei operaţionale în raport cu Consiliul Superior al Magistraturii, instanţele judecătoreşti, parchetele de pe lângă acestea şi în relaţia cu celelalte autorităţi publice"; atribuţiile acesteia sunt prevăzute în art. 65 alin. 3 şi art. 74 din aceeaşi lege, iar rapoartele întocmite de inspectorii judiciari se înaintează secţiei corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, amintim dispoziţiile art. 2 - 11 din Regulamentul privind normele de efectuare a lucrărilor de Inspecţie, reglementări care cuprind scopul şi principiile care guvernează activitatea Inspecţiei Judiciare.

În acest context este regretabilă asocierea - în scop declarat politic - a activităţii Inspecţiei Judiciare cu "o tentativă de muşamalizare a acţiunii Jandarmeriei din 10 august 2018 cu scopul de a ascunde vinovăţia decidenţilor, în condiţiile în care, activitatea de cercetare disciplinară este o obligaţie a Inspecţiei Judiciare şi are ca scop "verificarea conduitei necorespunzătoare a magistraţilor", concluziile rapoartelor de inspecţie fiind supuse analizei Consiliului Superior al Magistraturii - conform legii - circumstanţe în care pot fi confirmate sau nu de către acesta”, se arată în comunicatul de presă al Asociației Procurorilor din România.

Președintele CSM, judecătoarea Lia Savonea, l-a acuzat și ea miercuri pe președintele PNL Ludovic Orban că a făcut afirmații care pot afecta independența justiției, după ce șeful liberalilor a criticat Inspecția Judiciară în problema protestului din 10 august.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.