Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban: Pe toate evoluțiile se vede o scădere a numărului de cazuri şi o scădere a procentului de pozitivare

Facebook
grafic

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că se înregistrează o scădere a numărului de cazuri şi o scădere şi a procentului de pozitivare în cazul pandemiei COVID-19 în România.

Citește și: Olanda se opune ca România să intre în Schengen, dar cere o 'minizonă Schengen', pentru că tot mai mulți migranți o preferă

AGERPRES: Domnule premier, în contextul actual epidemiologic, avem undeva în jur de 30.000 de teste pe zi, deşi există recomandări, din partea OMS, a Comisiei Europene, a experţilor, pentru creşterea acestui număr de teste, cine este responsabil că nu reuşim să facem mai multe teste?

Ludovic Orban: Noi am crescut constant capacitatea de testare, de la 400-500 de teste, până la o capacitate de peste 50.000 şi Ministerul Sănătăţii continuă creşterea capacităţii de testare. Testele, în schimb, se fac în anumite situaţii. Testele care sunt decontate, pentru că testarea este gratuită pentru toate persoanele care se încadrează în definiţia de caz. Definiţia de caz este stabilită de Institutul Naţional de Sănătate Publică, pe baza unor recomandări ale OMS, ale unor practici la nivel european şi chiar mondial. Sigur, există şi posibilitatea testării contra cost, pentru cei care vor să se testeze fără să se încadreze într-una dintre situaţiile prevăzute în definiţia de caz. Noi putem testa mai mult. Şi acum putem testa mai mult şi vom creşte în continuare capacitatea de testare.

Mai mult decât atât, am luat şi decizia de a achiziţiona, pentru stocurile strategice, deja am şi adoptat ordonanţa de urgenţă şi am demarat procedura de achiziţie, pentru achiziţionarea a trei milioane de teste rapide. Nu testele care identifică anticorpi, ci testele antigen, care se bazează oarecum tot pe un sistem de testare apropiat de testele Real Time PCR. Aceste teste le achiziţionăm pentru a le folosi în anumite locuri, de exemplu, pentru cadrele medicale. Deja a şi început folosirea, pentru că au fost achiziţionate câteva zeci de mii de teste în unităţile de primiri urgenţe. Şi le vom folosi aceste teste rapide în anumite situaţii, care vor fi stabilite de MS, împreună cu INSP, astfel încât, din discuţiile pe care le-am avut cu specialiştii, să putem testa, dacă apare un caz într-un cămin de vârstnici, să putem testa toate persoanele respective. Sau dacă apare, în cazul deschiderii şcolii, când va fi deschisă şcoala, dacă apare un caz într-o clasă, să poţi să testezi toţi copiii din clasă şi toate cadrele didactice care au interacţionat cu copiii.

Practic, se poate vedea pe evoluţiile, mai ales din ultima săptămână, că am păstrat un număr relativ constant comparativ cu săptămâna trecută, nu e o creşterea a numărului de teste. Dar se poate vedea că pe lângă scăderea numărului de cazuri, şi aici vorbesc de comparaţie, să spun, ziua de azi, comparativ cu ziua echivalentă a săptămânii trecute: este o scădere a numărului de cazuri şi o scădere şi a procentului de pozitivare. Adică numărul de persoane care sunt diagnosticate pozitiv din numărul total de persoane care sunt testate. Oricând va fi necesar să creştem capacitatea de testare, noi oricum suntem implicaţi în a creşte această capacitate de testare.

AGERPRES: Până la cât aţi putea să creşteţi această capacitate de testare?

Ludovic Orban: Putem creşte, nu este niciun fel de problemă. Inclusiv pe Real Time PCR există soluţii pe care le-am şi discutat de a creşte capacitatea de testare, extractor automat, de exemplu, care permite analizarea mai multor probe în acelaşi interval de timp, fie prin achiziţionarea de noi Real Time PCR. Acum, oamenii trebuie să ştie că nu este aşa de simplu să deschizi un centru de testare, pentru că nu este suficient să ai numai aparatul. Trebuie să ai personal pregătit, trebuie ca laboratorul în care se face testarea să îndeplinească nişte condiţii de biosecuritate. Nu poţi să pui în funcţiune, pentru că e o perioadă de timp până ajung toţi cei care operează aparatul să ştie să citească foarte bine rezultatul, să poată să dea rezultatul corect. Dar să ştiţi că noi am fost într-un efort constant, practic, din luna martie, noi am crescut constant capacitatea de testare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.