Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban, prima declarație după ce a făcut PLÂNGERE PENALĂ împotriva Vioricăi Dăncilă și a lui Liviu Dragnea: Sesizarea e depusă de mine ca cetățean -VIDEO

Inquam Photos/Octav Ganea
Ludovic Orban

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a depus joi o plângere penală la Parchetul General împotriva premierului Viorica Dăncilă, acuzând-o, printre altele, de înaltă trădare şi uzurparea funcţiei publice, în legătură cu mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Plângerea penală îl vizează și pe Liviu Dragnea.

Liderul PNL o acuză pe Dăncilă de "înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte preşedintelui României în scopul ascunderii săvârşirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului".

Citește și: Halep are mare noroc: ‘Cadou’ oferit de viitoarea rivală

”Am depus o sesizare la Parchetul de pe lângă ÎCCJ privind anumite fapte săvârșite de Viorica Dăncilă, dar și de președintele PSD Liviu Dragnea legate de pregătirea, adoptarea, aducerea la cunoștința opiniei publice și de tot ce s-a întâmplat ulterior cu memorandumul.

Pemiteți-mi să spun din capul locului că această sesizare este depusă de mine, Ludovic Orban, în calitate de cetățean al României, și că am făcut acest demers pentru că l-am considerat o obligație morală. Niciodată nu am acceptat să închid ochii, să tac, să fiu pasiv, atunci când am sesizat lucruri grave care afectează interesele fundamentale ale României. Iar ceea ce se întâmplă de o bună bucată de vreme riscă să distrugă orice urmă de credibilitate a României pe plan extern, riscă să dinamiteze punți care au fost construite în zeci de ani de România și alte țări.

Citește și: Modificare despre care ar trebui să știe toți românii: Unde veți putea refuza să dați buletinul

De asemenea, riscă să pună în pericol interese fundamentale ale României, care sunt puse pe tarabă ca la talcioc de Dragnea și de acoliții lui pentru diferite interese de natură personală. Asta e firea mea, nu am putut să stau pasiv și să mă fac că nu văd cum România este făcută praf de un clan de pigmei obișnuiți să se joace cu lopățica în nisip pe malul lacului Belina.

Am depus această sesizare pentru că am considerat necesar ca cineva să cerceteze aceste fapte. Eu nu am calitatea, nu sunt eu procuror. Nu eu hotărăsc dacă cineva este sau nu este vinovat. Pe de altă parte, acolo este vorba de niște fapte care pot să ridice temeinice semne de întrebare privitoare la angajarea acestor fapte ca posibile infracțiuni. De exemplu, difuzarea de informații cu caracter de secret, nepublice, care nu sunt destinate publicității. De exemplu, uzurparea de funcție. De exemplu, refuzul de informare a președintelui sau ascunderea de informații către președinte, informații privitoare la decizii care pot să afecteze interesele statului român.

Citește și: Dacia se laudă cu încă o victorie în Europa: Ce a reușit GIGANTUL

Nu pot să accept ca un clan certat cu legea, cu bunul simț, cu democrația, să dinamiteze interesele externe ale României și să facă praf imaginea țării și să pună mai presus intersele lor de clan. Sunt cel mai mare susținător al parteneriatului strategic cu SUA. Sesizarea nu are legătură cu subiectul în cauză, ci cu ceea ce au făcut Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea.”, a spus Ludovic Orban la Iași.

În context, liderul liberal a precizat că este "unul dintre cei mai mari susţinătorii parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii" şi a relaţiilor cu Israelul.

Citește și: O companie românească a dat lovitura peste hotare: Ce a deschis în Franța

"Aș vrea, de asemenea, să fac o precizare foarte clară. Am fost, sunt și voi fi unul dintre cei mai mari susținători ai parteneriatului strategic cu SUA. Am fost, sunt și voi fi susținător al unor relații cât se poate de strânse cu statul Israel. Pe de altă parte, am fost, sunt și voi fi un susținător al poziției României de stat european, de stat care își respectă în mod responsabil și loial toate obligațiile asumate prin statutul de membru al UE.

Sesizarea pe care am depus-o nu are legătură pe fond cu subiectul în cauză, ci cu ceea ce au făcut Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea privitor la acest subiect.", a declarat Ludovic Orban.

În opinia sa, este necesar să fie cercetate toate acţiunile care au fost premergătoare adoptării memorandumului, cele legate de adoptarea acestuia şi conţinutul documentului, precum şi de aducerea la cunoştinţa opiniei publice a acestuia.

Citește și: Italienii fac treaba românilor: Cea mai mare tranzacție de teren din 2018: Ce vor cultiva la noi în țară

"Există şi această ipoteză în spaţiul public, că au existat două memorandumuri. Unul care s-a discutat şi unul care a fost modificat. Sunt lucruri care trebuie clarificate, lucruri care, în opinia mea, trebuie să fie cercetate de cineva care are calitatea de a avea acces la toate aceste informaţii şi să ia decizia dacă există sau nu vreo vinovăţie", a spus Orban.

El a precizat, răspunzând unei întrebări din partea presei, că "există şi o referire la înaltă trădare, dar elementele cele mai importante pe care le-am sesizat sunt legate de trei fapte care pot fi considerate a fi infracţiuni".

Citește și: O nouă companie vine în România- Va ‘FACE PRAF’ concurenţa: Oferte fără precedent pentru clienţi

"Legea răspunderii ministeriale - refuzul sau nepunerea la dispoziţia preşedintelui a unor informaţii legate de decizii care pot să aducă atingere intereselor statului. Vă aduc aminte, preşedintele nu a fost informat despre acest memorandum, (...). Constituţia şi Legea au fost încălcate în picioare. Preşedintele nu a fost informat de acest subiect, iar în spaţiul public s-a prezentat decizia ca şi când ar fi fost luată decizia respectivă. De asemenea, chestiunea legată de uzurpare de funcţii. E posibil să existe uzurpare a funcţiei, deoarece Curtea Constituţională decide că preşedintele este cel care conduce politica externă şi că guvernul are mai degrabă un rol tehnic de aplicare a politicii externe, nicidecum de stabilire a politicii externe fără consultarea preşedintelui", a spus Orban.

Ludovic Orban o acuză pe Viorica Dăncilă că ar fi făcut publice informaţii confidenţiale şi i-ar fi prezentat preşedintelui României informaţii false în legătură cu memorandumul adoptat de guvern pe tema mutării Ambasadei României în Israel.

Citește și: Colosul IKEA lansează propriul card de credit: Ce beneficii vor avea clienții care optează pentru el .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.