Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban, prima reacție după ce Patriarhul Daniel a amenințat Guvernul cu mânia divină: 'Nu mă simt vizat'

digi 24
Ludovic Orban Digi 24

Ludovic Orban a avut o primă reacție după ce Patriarhul Daniel a sugerat, marți, că regimul comunist a căzut drept pedeapsă pentru faptul că autoritățile comuniste au interzis oamenilor să se închine la moaștele Sfântului Dimitrie, cu numai câteva luni înainte de Revoluția Română din decembrie 1989.

Cuvintele Patriarhului, rostite la predica de Sf. Dimitrie, în contextul controverselor legate de organizarea de pelerinaje în timpul pandemiei, au fost interpretate ca un avertisment către actualele autorități care insistă asupra măsurilor de protecție sanitară, inclusiv prin reducerea fluxului de pelerini.

Într-un interviu acordat Europei Libere, șeful Guvernului a explicat de ce a cerut limitarea participării la sărbătorile religioase și care este relația sa cu Patriarhul Daniel.

„Eu am stabilit niște reguli de protecție sanitară care să permită reducerea riscului de răspândire a virusului odată cu aceste sărbători religioase. Declarația nu consider că mă privește pentru că eu nu am interzis ca oamenii să se închine la moaștele Sfântului Dimitrie. Nu știu la ce s-a referit Patriarhul. Personal, nu mă simt vizat de declarația aceasta”, a fost poziția premierului Orban în interviul acordat Europei Libere.

Prima deszăpezire în Harghita: Drumarii au răspândit 24 de tone de sare

Biserica Ortodoxă a criticat inițial intenția Guvernului de a interzice pelerinajul prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, pentru cei care nu locuiesc în București. Cel care a făcut anunțul că pelerinajul nu va mai avea loc în condițiile obișnuite a fost chiar premierul Ludovic Orban, care a invocat rațiuni sanitare. Pelerinajul s-a desfășurat ulterior numai după ce a fost obținută o autorizație de la Primăria Capitalei.

Șeful Executivului a adăugat că nu a avut vreo convorbire cu Patriarhul Daniel după această predică. Ludovic Orban a subliniat că are o relație de colaborare cu Biserica Ortodoxă, dar și cu celelalte culte religioase și este conștient că orice restricție impusă poate supăra anumite categorii de persoane.

„Sunt și preoți parohi care nesocotesc existența virusului, dar orice pădure are uscături și nu poate să fie judecată Biserica în ansamblu din cauza faptului că mai există câțiva preoți parohi sau călugări care nesocotesc aceste reguli. Biserica și Bisericile, în general, trebuie să își îndemne preoții să respecte regulile. Cred că au o răspundere, sunt îndrumători spirituali, dar răspund și pentru sănătatea credincioșilor. Ar trebui aici să aibă mai multă grijă. Repet, nu poate să fie judecată o Biserică sau alta că sunt pastori sau preoți care nesocotesc regulile și care îndeamnă la nerespectarea măsurilor de protecție sanitară”, a fost mesajul premierului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.