Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban propune o largă coaliție de guvernare: Planul pentru ca moțiunea de cenzură să treacă

Inquam Photos / Octav Ganea
parlament vot maini mana

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că nu exclude varianta creării unei largii coaliții de guvernare, formată din ALDE-UDMR-USR-minorități, în cazul în care Parlamentul va adopta, miercuri, moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Dăncilă.

Întrebat, într-o emisiune difuzată marți seară de Realitatea Tv, despre posbilitatea formării unei largi coaliții de guvernare ALDE-UDMR-USR-minorități, dacă trece moțiunea de cenzură, liderul PNL, Ludovic Orban a răspuns: "Orice formula care să ducă la un guvern care să respecte valori și principia, care să aducă România pe calea corectă, suntem dispuși să îl sprijinim. Nu, niciun caz cu un premier PSD".

Citește și: Vechea lege a asociaţiilor de proprietari a fost înlocuită: Ce reguli se vor modifica

Liderul liberal a adăugat că nu i-a făcut nicio promisiune președintelui UDMR, Kelemen Hunor, cu care s-a întâlnit marți pentru discuții și negocieri legate de moțiunea de cenzură, ci i-a explicat ce formulă de guvernare ar putea fi viabilă, în cazul în care pică Guvernul Dăncilă.

"Nu, n-am avut nicio discuție legată de coborârea pragului în administrație, legea legată de 15 martie. I-am spus că aceste lucruri nu le putem negocia. Am dat răspunsuri la întrebări, acele răspunsuri pe care le-am considerat potrivite și necesare. Ce formula de guvernare susținem în cazul în care pica Guvernul.

Citește și: Mihai Fifor a făcut anunţul! Se pun la bătaie 200 de posturi-Despre ce este vorba

Le-am spus că am fost întrebat despre funcția de premier, dar că obiectivul nostrum principal este căderea Guvernului, demantelarea lui Dragnea. Ceea ce am spus este, că după aceea, poate fi o formula de guvernare cu PNL, dacă există majoritate, poate fi o variant a anticipatelor. Asta a fost ideea (largă coaliție – n.r.). Practic sunt aproape de preluarea președinției Consiliului UE. Toată statea aceasta de neîncredere nu este sănătoasă în anul Centenarului, aproape de preluarea de către România a președinției Consiliului UE.

Cum să intrăm în primele șase luni, când avem astfel de miniștrii, cel de la Educație, care e certat cu limba română, ministrul Muncii care postează clipuri cu tunuri de apă care înlătură protestatari? Nu sunt în stare să termine autostrăzi, Șebeș-Turda, nu au demarat niciun troson de autostrada, de cale ferată modernizată. Tot ce era finanțabil din fonduri UE se află într-o situație de blocaj", a afirmat Orban, într-o emisiune difuzată de Realitatea Tv.

Citește și: Indicele Robor nu dă semne să stagneze: A ajuns la cel mai mare nivel din mai 2014

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că a discutat marți cu liderul PNL, Ludovic Orban, și că va anunța miercuri, înaintea votului final al moțiunii de cenzură care este poziția parlamentarilor Uniunii la vot. Tot marți Hunor s-a întâlnit și cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

"Nu mai am nimic de lămurit ( cu PNL-n.r), totul e lămurit, totul e clar. A fost o discuţie extrem de civilizată astăzi cu preşedintele PNL, şi eu cred că amândoi ştim că, în acest moment, şansele moţiunii de cenzură, până când această coaliţie PSD-ALDE merge împreună, sunt minime. Nici Ludovic Orban nu e rupt de realitate, a fost o discuţie foarte onestă. Abţinerea e o posibilitate ( de la moţiunea de cenzură-n.r). Noi am mai făcut această opţiune de foarte multe ori, în acest moment nu pot să spun ce decizie vom lua", a afirmat Kelemen Hunor, președintele UDMR, la Parlament.

Citește și: Lovitura pe care ar pregăti-o PSD: Ce vor să elimine

Liderul Uniunii a precizat, după întâlnirea cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, că au discutat despre şansele trecerii moţiunii de cenzură a Opoziției împotriva Guvernului Dăncilă, despre poziţia UDMR faţă de o eventuală Ordonanţă de Urgenţă pe Codurile penale şi o posibilă suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis.

Coaliția PSD-ALDE a anunțat că va fi prezentă în sală, la votul din plenul reunit de miercuri al Parlamentului, dar nu va vota moțiunea de cenzură prin care Opoziția cere demiterea Cabinetului Dăncilă.

Citește și: Reacţie dură a jurnalistului Rareş Bogdan: Cere demisia unui ministru important .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.