Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban se ține de cuvânt: Guvernul cere RENUNȚAREA la contractele cu chinezii pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

cernavoda

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a solicitat Nuclearelectrica, compania de stat care administrează centrala nucleară din Cernavodă, să abroge Strategia de continuare a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect evaluat la 6,45 miliarde euro, dar cere şi încetarea negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear (CGN), cu care statul negociază de ani de zile.

Ministerul Economiei, Energie şi Mediului de Afaceri a transmis în acest sens o cerere de completare a ordinii de zi a Adunării Generale Ordinare şi Extraordinare a Acţionarilor Nuclearelectrica din 12 iunie.

Citește și: Marcel Vela luat la întrebări de senatori. Val de acuze prin moțiunea: ‘Cu Vela ruptă, în timp de pandemie’

"Societatea naţională Nuclearelectrica informează acţionarii şi investitorii că, în data de 26 mai 2020, a primit o solicitare de completare a ordinii de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor stabilită pentru data de 12 iunie 2020/15 iunie 2020 din partea acţionarului majoritar, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, după cum urmează: Solicitare de introducere pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor convocată pentru data de 12 iunie 2020/15 iunie 2020 a următoarelor puncte: Abrogarea Strategiei de continuare a Proiectului Unităţile 3 şi 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2014) precum şi a Strategiei revizuite de continuare a Proiectului Unităţile 3 şi 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2018). Mandatarea Consiliului de Administraţie al SNN să iniţieze procedurile/demersurile/acţiunile privind încetarea negocierilor cu CGN, precum şi încetarea efectelor juridice (prin acordul părţilor, denunţare etc) a următoarelor documente: 'Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă (MoU), şi respectiv a (ii) Acordului Investitorilor în forma preliminară'.Mandatarea Consiliului de Administraţie al SNN de a iniţia demersurile necesare pentru analiza şi cristalizarea opţiunilor strategice privind construcţia de noi capacităţi de producţie de energie electrică din surse nucleare", arată documentul transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Citește și: Minerii se revoltă în Valea Jiului! Care sunt nemulțumirile lor și ce măsuri vor lua

Potrivit Strategiei de investiţii a Nuclearelectrica pentru perioada 2020-2025, proiectul construcţiei unităţilor 3 şi 4 este evaluat la 6,45 miliarde euro.

Strategia de continuare a Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori a fost aprobată prin memorandum de guvern şi de către Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Nuclearelectrica în anul 2014. În anul următor, a fost semnat Memorandumul de înţelegere cu China General Nuclear (CGN).

Citește și: Se solicită retragerea cetățeniei române deținute de premierul Republicii Moldova: Sunt inadmisibile și lipsite de respect

Proiectul Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă consta în finalizarea şi punerea în funcţiune a două unităţi de tip CANDU 6 pe amplasamentul CNE Cernavodă având o putere instalată de minimum 720 MWe fiecare unitate. Structurile existente pentru Unităţile 3 şi 4 constau în principal în structuri de construcţii civile, cum ar fi clădirea reactorului, clădirea turbinei-generatorului şi structuri ale circuitului hidrotehnic care se află în diferite stadii de finalizare.

Citește și: Kaufland face noi precizări de ultimă oră: Incidentul la care faceți referirea fost regizat, cu scopul de a crea senzațional .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.