Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban: Suntem categoric împotriva procedurii de urgenţă pentru legile Justiţiei

ludovic orban 1

PNL se opune dezbaterii în regim de urgenţă a modificărilor legilor Justiţiei, a anunţat marţi preşedintele PNL, Ludovic Orban, care a precizat că liberalii vor încerca să sesizeze Comisia de la Veneţia în acest caz. "Suntem categoric împotriva procedurii de urgenţă şi nu înţelegem de ce nişte legi care reglementează activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, organizarea judiciară, statutul procurorilor şi judecătorilor, să fie dezbătute în procedură de urgenţă. (...) Creează un semn de întrebare legat de motivele unei astfel de urgenţe, atâta timp cât domnul Tudorel Toader vorbeşte despre ele de o bună bucată de vreme, de luni de zile, şi nu a catadicsit să le înainteze ca proiect de lege al Guvernului şi a apelat probabil la parlamentarii anti-justiţie de serviciu să îşi asume răspunderea să le înainteze", a declarat Orban, la Parlament, conform Agerpres.

Orban a precizat că liberalii nu susţin discutarea acestor proiecte de lege, despre care a arătat că în mare parte conţin propunerile ministrului Justiţiei, în comisia specială. "Suntem categoric împotriva sesizării comisiei speciale, înfiinţate prin hotărârea Parlamentului, (...) nu are competenţa să dea raport în ceea ce priveşte proiecte de legi înaintate Parlamentului după înfiinţarea acestei comisii speciale. (....) Aceste proiecte de legi trebuie dezbătute la comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor, respectiv Senatului", a spus liderul PNL.

El a menţionat că liberalii vor încerca să sesizeze Comisia de la Veneţia în cazul propunerilor legislative referitoare la legile Justiţiei. "Domnul Tudorel Toader, dezinvestindu-se, nu a mai avut o discuţie cu Comisia Europeană, respectiv cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, domnul Timmermans, şi, de asemenea, a uitat că promisese să ceară aviz de la Comisia de la Veneţia. Comisia de la Veneţia, după ştiinţa noastră, se mai întruneşte anul acesta doar în decembrie, urmând ca prima întâlnire din anul viitor să fie aproximativ în aprilie. Noi considerăm necesar şi vom încerca prin grupurile parlamentare ale PNL să sesizăm Comisia de la Veneţia privitor la aceste acte normative", a afirmat Ludovic Orban.

Liderul PNL s-a arătat îngrijorat cu privire la faptul că unele propuneri anunţate de ministrul Justiţiei au dispărut. "Pe fond, sigur că au dispărut câteva dintre propunerile anunţate public de ministrul Toader şi susţinute de PSD atât prin vocea liderului său, cât ALDE, prin vocea domnului Tăriceanu. Au dispărut subit şi ne îngrijorează acest lucru pentru că nu le vedem formulate. Mă refer la prevederea legată de încălcarea autonomiei procurorului de caz, scoaterea preşedintelui din procedura de numire a şefilor de parchet", a arătat Orban.

El a criticat posibilitatea înfiinţării Direcţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor comise de procurori şi de judecători. "Acest lucru ne arată în continuare tentativa partidului de guvernământ de a-şi construi un instrument politic prin care să intimideze procurorii şi judecătorii. (...) Nu înţelegem rostul unei astfel de direcţii speciale pentru că există la ora actuală competenţe în funcţie de structurarea şi atribuţiile diferitelor parchete de a judeca procurorii şi judecătorii, de a ancheta procurorii şi judecătorii care au săvârşit diferite infracţiuni. (...) Nu înţelegem rostul unei astfel de direcţii decât cunoscând foarte bine care este intenţia celor din partidul de guvernământ şi anume acela de a pune presiune şi de a încerca să intimideze procurorii şi judecătorii", a precizat Orban.

Preşedintele PNL a sesizat faptul că în texte nu mai apare preşedintele României în procedura de revocare a şefilor de Parchete. "Nu este nimic prevăzut referitor la Inspecţia Judiciară, nu este foarte clar nici un alt aspect şi pe care ni se pare extrem de ciudat ca ministrul Justiţiei să prezinte un raport în faţa Parlamentului referitor la activitatea Direcţiei speciale de investigare a infracţiunilor comise de procurori şi judecători. Asta ne arată că de fapt iniţiatorii vor să-şi arate muşchii", a completat liderul PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.