Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban șterge pe jos cu un om-cheie din stat: 'E cârpa de șters pe jos a oricărui președinte sau premier PSD! Se va declanșa articolul 7' - VIDEO

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Ludovic Orban

Președintele PNL Ludovic Orban a declarat, joi, că partidul său susține demersul președintelui Klaus Iohannis privind referendumul pe justiție, subliniind totodată că orice OUG care să afecteze legile justiției va obliga oficialii UE să declanșeze procedurile privind Articolul 7 din Tratatul UE, potrivit Mediafax.

"Între președintele României și Partidul Național Liberal există un parteneriat trainic, un parteneriat stabil, un parteneriat realizat pentru binele României și Partidul Național Liberal va fi alături de președinte pentru a asigura succesul acestui referendum. Cele două teme prezentate de președintele Klaus Iohannis sunt teme fundamentale pentru evoluția societății românești. Prima temă, interzicerea aministiei și grațierii pentru fapte de corupție, reprezintă voința a peste 85% dintre cetățenii români, dacă nu și mai mult, iar președintele face un lucru salutar declanșând acest referendum pentru a pune punct odată pentru totdeauna tentativelor celor care au jefuit România în ultimii 30 de ani de a scăpa de brațul lung al legii. Ca atare, considerăm că președintele a luat o inițiativă extrem de benefică pentru societate, vom fi alături de președinte, vom susține această propunere ca să fie interzisă amnistia și grațierea pentru faptele de corupție și suntem convinși că majoritatea zdrobitoare a cetățenilor vor fi alături de președinte și de Partidul Național Liberal", a declarat Ludovic Orban la Târgu Mureș, potrivit unui comunicat.

El a reamintit că în 2013 a avut loc prima tentativă în Parlament pentru adoptarea unei legi privind amnistia și grațierea, când premierul României era Victor Ponta.

"Telenovela privind amnistia și grațierea a început în anul 2013, când la putere era premier Victor Ponta și când s-a încercat adoptarea în Parlament a Legii privind aministia și grațierea. Readuc aminte că la finalul lunii decembrie această lege nu a fost adoptată din cauza opoziției ferme a Partidului Național Liberal, care a reușit să împiedice votarea și adoptarea Legii amnistiei și grațierii. După alegerea ca președinte al României, Klaus Iohannis a impus majorității parlamentare cu susținerea parlamentarilor Partidului Național Liberal, respingerea acestui act normativ. PSD a continuat sistematic să încerce sub o formă sau alta să dea Legea amnistiei și grațierii sub formă de Ordonanță, sub forma altor proceduri pe care le-au declanșat, cum ar fi conflictul juridic de natură constituțională între autorități ale statului, dar până astăzi nu au reușit, deși aproape la fiecare ședință de Guvern a existat riscul major ca Guvernul să adopte noaptea ca hoții aministia și grațierea", a explicat Orban.

Referitor la tema aleasă de Iohannis privind atacarea OUG-urilor la CCR de către alte instituții în afară de Avocatul Poporului, el susține acest demers și l-a descris pe Victor Ciorbea drept "cârpa de șters pe jos a oricărui președinte sau premier PSD".

"A doua temă este de asemenea, o temă fundamentală pentru societatea românească. Nu mai vrem OUG, așa cum a fost OUG 13 dată în ianuarie 2017, așa cum a fost OUG 90, OUG 92, OUG 7 care transformat Secția specială într-un pluton de execuție împotriva magistraților curajoși și independenți care îndrăznesc să se lege de puternicii zilei. Considerăm că în sistemul constituțional românesc este obligatorie instituirea unui mecanism prin care să se poată declanșa controlul prealabil în privința OUG și prin alte instituții decât prin instituția Avocatului Poporului. De când în fruntea Avocatului Poporului este Victor Ciorbea, cârpa de șters pe jos a oricărui președinte sau premier PSD, Avocatul Poporului a încetat să reprezinte poporul și interesele cetățeanului în apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale românilor", a declarat Orban.

Citește și: Codrin Ștefănescu s-a dat de gol: Ce-i pregătește PSD-ul lui Klaus Iohannis

Acesta salută decizia ÎCCJ de a "demonta complet decizia procurorilor psd-iști" privind măsura controlului judiciar aplicată Laurei Codruța Kovesi.

"Aș vrea să salut decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a demontat complet decizia procurorilor psd-iști, prin care se instituise control judiciar pentru Laura Codruța Kovesi. Prin această decizie se arată o dată în plus care este adevărata fața a Secției speciale pentru anchetarea magistraților, adică un instrument politic care a fost construit de Dragnea pentru a-i intimida și pentru a-i pedepsi pe judecătorii și procurorii care îndrăznesc să se lege de ei, îndrăznesc să le ancheteze infracțiunile și îndrăznesc să-i pedepsească pentru aceste infracțiuni comise", a spus Orban.

Comunicatul mai arată că PNL va continua "campania de lobby" pentru "a informa corect" Parlamentul European, Consiliul Uniunii, Comisia Europeană, privitor la "adevărul acțiunilor actualei majorități guvernamentale" și "va face tot ce depinde" de liberali pentru a permite Laurei Codruța Kovesi să ocupe poziția de procuror șef al Parchetului European.

"Ați remarcat în ultima perioadă că atât liderul Popularilor Europeni cât și liderul ALDE, Guy Verhofstadt, cât și Partidul Socialist European, au anunțat la nivelul Parlamentului că susțin candidatura lui Laura Codruța Kovesi. De asemenea, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, partener al Partidului Național Liberal în cadrul Partidului Popular European a declarat ferm susținerea pentru candidatura lui Laura Codruța Kovesi la funcția de procuror șef al Parchetului European. Orice demers făcut de actuala majoritate împotriva șansei ca un român să ocupe o funcție de prestigiu la nivel european, așa cum este funcția de procuror șef al Parchetului European, echivalează din punctul nostru de vedere cu o trădare a intereselor României", mai arată comunicatul cu declarația liderului PNL.

El încheie discursul de la Târgu Mureș prin somarea PSD de a nu emite ordonanțe de urgență care să afecteze legile justiției, deoarece insituțiile Uniunii Europene vor fi obligate să ia măsuri de revocare a votului României în Consiliul UE prin activarea Articolului 7 din Tratatul UE.

"Închei prin a cere fiecărui român care s-a săturat de PSD, care s-au săturat să fie conduși de hoții care au jefuit România, care s-a săturat ca în fruntea României să fie o adunătură de indivizi care nu au pic de respect față de lege și de drepturile și libertățile fundamentale ale românilor, să vină la referendum și să voteze în favoarea propunerilor pe care le va iniția președintele României. Îi somez încă o dată pe acești iresponsabili care fac tot ce pot pentru a dinamita imaginea României la nivel european. Îi somez încă o dată să înceteze orice demers împotriva Laurei Codruța Kovesi și de asemenea, să înceteze orice agresiune împotriva justiției pentru că, vă mai spun odată, orice OUG care va fi emisă în domeniul justiției, în urma constituirii echipei comune de experți, Comisia Europeană, Guvernul României la nivelul juridic, deci, repet, orice OUG care va fi emisă în domeniul justiției va provoca daune ireparabile pentru România și cu siguranță, va obliga oficialii europeni să declanșeze împotriva României procedurile privitoare la Articolul 7 și anume, suspendarea dreptului de vot a României în Consiliul Uniunii Europene", conchide liberalul.

Klaus Iohannis a anunțat că cele două teme care au fost transmise Parlamentului ca fiind de interes național și urmează să fie puse în discuție la referendumul din 26 mai: interzicerea OUG pe justiție și interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.