Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lula de Silva îşi păstrează avansul confortabil faţă de Bolsonaro în Brazilia

CNN Brasil
Bolsonaro Lula

Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva păstrează un avans de 14 puncte faţă de actualul şef al statului, Jair Bolsonaro, în intenţiile de vot şi poate spera să câştige din primul tur de duminică, potrivit unui sondaj publicat joi, transmite AFP preluat de agerpres.

Potrivit institutului Datafolha, Lula de Silva a primit 48% din intenţiile de vot, faţă de 47% în urmă cu o săptămână, iar Bolsonaro a progresat şi el cu un punct, la 34%.

Cei doi favoriţi şi-au mărit avantajul faţă de locul al treilea, Ciro Gomes (centru stânga), care a scăzut de la 7% la 6%, iar Simone Tebet (centru dreapta) a rămas stabilă la 5%.

Lula, care a guvernat deja Brazilia din 2003 până în 2010, poate fi ales pentru al treilea mandat din primul tur dacă obţine mai mult de 50% din voturile exprimate (fără nule sau albe).

Potrivit numărătorii Datafolha, este creditat chiar cu 50% din aceste intenţii de vot exprimate, ca în urmă cu o săptămână, faţă de 36% pentru preşedintele de extremă dreapta (35% în ultimul sondaj).

Acest scor al fostului preşedinte de stânga rămâne în marja de eroare a sondajului (+ sau - 2 puncte procentuale), lăsând să planeze incertitudinea privind desfăşurarea celui de-al doilea tur la 30 octombrie.

În turul al doilea, Lula da Silva ar câştiga cu 54% din voturi, faţă de 39% pentru Bolsonaro, potrivit Datafolha.

"Este dificil să faci vreo predicţie (dacă Lula va câştiga sau nu primul tur), chiar dacă sondajele îi oferă un avantaj confortabil", a declarat pentru AFP Jairo Nicolau, politolog la Fundaţia Getulio Vargas.

Acest sondaj de opinie a fost realizat pe un eşantion de 6.800 de respondenţi, mai mulţi decât pentru precedentele, iar un sondaj final va fi publicat de Datafolha sâmbătă.

Într-un sondaj publicat luni de institutul Ipec, Lula a obţinut 52% din voturile exprimate, faţă de 34% pentru Bolsonaro, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.