Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Lumea nu este încă pregătită să oprească combustibilii fosili' - gazda COP28

national.ro
poluare combustibili fosili

Emiratele Arabe Unite au declarat marți că țările ar trebui să fie de acord să elimine treptat emisiile de combustibil - nu producția de petrol, gaze și cărbune - la viitoarele negocieri ONU privind schimbările climatice pe care le va găzdui în decembrie anul acesta, scrie hellenicshippingnews.com.

Comentariile reflectă diviziuni profunde între națiuni cu privire la modul de combatere a încălzirii globale înainte de discuțiile COP28. Unele guverne occidentale bogate și națiuni insulare afectate de climă au făcut presiuni pentru o eliminare treptată a combustibililor fosili, în timp ce țările bogate în resurse au militat pentru a menține forajul.

Ministrul EAU al schimbărilor climatice și mediului, Mariam Almheiri, a declarat într-un interviu pentru Reuters că eliminarea treptată a combustibililor fosili ar afecta țările care depind de acestea pentru venituri sau nu le pot înlocui cu ușurință cu surse regenerabile.

Ea a favorizat eliminarea treptată a emisiilor de combustibili fosili folosind tehnologii de captare și stocare, sporind în același timp energia regenerabilă, spunând că această strategie permite țărilor să lupte împotriva încălzirii, continuând în același timp să producă petrol, gaze și cărbune.

"Spațiul regenerabil avansează și accelerează extrem de rapid, dar nu suntem nici pe departe aproape de a putea spune că putem opri combustibilii fosili și depind exclusiv de energia curată și regenerabilă", a declarat Almheiri pe marginea conferinței Misiunii de Inovare în Agricultură (AIM) pentru climă de la Washington.

"Suntem acum într-o tranziție și această tranziție trebuie să fie justă și pragmatică, deoarece nu toate țările au resursele necesare", a adăugat ea.

EAU co-găzduieste conferința AIM cu Statele Unite

La summitul privind schimbările climatice de anul trecut din Egipt, peste 80 de țări, inclusiv UE și națiunile insulare mici, au convenit să includă o formulare comună în rezultatul final, solicitând o reducere treptată a tuturor combustibililor fosili. Țări precum Arabia Saudită și China au îndemnat Egiptul să nu includă această formulare în textul final.

Luna aceasta, țările G7 au convenit să își grăbească eliminarea treptată a consumului de combustibili fosili, deși nu au stabilit o dată fermă.

Almheiri a subliniat exemplul EAU de a se baza pe noi tehnologii de captare a carbonului și pe surse regenerabile de energie pentru a reduce intensitatea emisiilor operațiunilor de petrol și gaze ale membrului OPEC.

Emiratele Arabe Unite au obiectivul de a obține 50% din energia electrică din surse regenerabile până în 2050 de la nivelul actual de 25% și ar putea consolida acest obiectiv, a spus ea.

Almheiri a adăugat că, alături de energie, aprovizionarea cu alimente la nivel mondial va fi un obiectiv major al COP28, deoarece reprezintă aproape o treime din emisiile globale.

Ca și în cazul energiei, tehnologia și inovația pot rezolva problemele de securitate alimentară, a spus Almheiri, menționând că acestea au ajutat Emiratele Arabe Unite, cu peisajul său deșertic, să elaboreze o strategie de securitate alimentară.

Abordarea ineficiențelor sistemului alimentar global poate contribui, de asemenea, la abordarea unor probleme precum malnutriția, risipa de alimente și schimbările climatice dintr-o dată, a spus ea.

"Ne asigurăm că dialogul privind sistemele alimentare se află în centrul atenției, împreună cu dialogul privind energia de la COP28", a spus ea.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.