Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lumea se află în 'prima sa criză energetică cu adevărat globală'

energie

Restrângerea piețelor de gaze naturale lichefiate (GNL) la nivel mondial și reducerea ofertei de către marii producători de petrol au plasat lumea în mijlocul "primei crize energetice cu adevărat globale", a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), conform Reuters.

Creșterea importurilor de GNL în Europa pe fondul crizei din Ucraina și o potențială revenire a apetitului chinezilor pentru acest combustibil vor înăspri piața, în condițiile în care doar 20 de miliarde de metri cubi de noi capacități de GNL vor ajunge pe piață anul viitor, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol, în cadrul Săptămânii Internaționale a Energiei de la Singapore.

În același timp, recenta decizie a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și a aliaților săi, cunoscută sub numele de OPEC+, de a reduce producția cu 2 milioane de barili pe zi (bpd) este o decizie "riscantă" în condițiile în care AIE prevede o creștere a cererii globale de petrol de aproape 2 milioane de bpd în acest an, a spus Birol.

"(Este) cu atât mai riscantă cu cât mai multe economii din întreaga lume sunt în pragul unei recesiuni, dacă este vorba de recesiunea globală... Am considerat această decizie cu adevărat nefericită", a spus el.

Dar Birol a mai spus că actuala criză energetică ar putea fi un punct de cotitură în istoria energiei pentru dezvoltarea surselor de energie curată și pentru formarea unui sistem energetic durabil și sigur.

"Securitatea energetică este motorul numărul unu (al tranziției energetice)", a spus Birol, deoarece țările văd în tehnologiile energetice și în sursele regenerabile o soluție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.