Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lumea se întoarce la cărbune, pe fondul crizelor energetice: Consum record în 2022

www.twitter.com
kazahstan rusia carbune

Consumul global de cărbune este pe cale să crească cu 1,2% în 2022, la un nivel record în acest an, potrivit unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), citat de CNBC.

Informaţia vine într-un moment de volatilitate şi incertitudine semnificativă pe pieţele globale de energie, AIE afirmând că invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 ”a modificat brusc dinamica comerţului cu cărbune, nivelul preţurilor şi modelele cererii şi ofertei în 2022”.

”Pieţele cărbunelui au fost zdruncinate sever în 2022. Fluxurile comerciale tradiţionale au fost perturbate, preţurile au crescut, cererea urmând să urce cu 1,2%, la un maxim istoric de 8 miliarde de tone metrice”, a spus AIE în raport.

Preţurile combustibililor fosili au înregistrat o creştere substanţială în acest an, a spus agenţia, ”gazele naturale înregistrând cea mai puternică creştere”.

”Acest lucru a determinat un val de renunţări la gaze, mărind cererea pentru mai multe opţiuni competitive la preţ, inclusiv cărbune, în unele regiuni”, a adăugat acesta.

În ciuda creşterii cererii de cărbune, tabloul este unul complex. AIE a remarcat că ”preţurile mai mari ale cărbunelui, utilizarea puternică a surselor regenerabile şi a eficienţei energetice şi slăbirea creşterii economice globale temperează creşterea cererii generale de cărbune în acest an”.

Potrivit agenţiei, utilizarea cărbunelui în generarea de energie electrică ar trebui să crească cu puţin peste 2% în acest an.

Utilizarea cărbunelui în industrie este de fapt programată să scadă cu mai mult de 1%, această scădere fiind atribuită producţiei mai reduse de oţel şi fier.

”Lumea este aproape de un vârf în utilizarea combustibililor fosili, cărbunele urmează să fie primul care va scădea, dar nu suntem încă acolo”, a declarat Keisuke Sadamori, directorul pieţelor energetice şi securităţii IEA, într-un comunicat.

”Cererea de cărbune este încăpăţânată şi probabil va atinge un maxim istoric în acest an, crescând emisiile globale. În acelaşi timp, există multe semne că criza de astăzi accelerează implementarea surselor regenerabile, a eficienţei energetice şi a pompelor de căldură, iar acest lucru va modera cererea de cărbune în următorii ani”, a adăugat el.

Utilizarea cărbunelui are un impact substanţial asupra mediului, organizaţia de mediu Greenpeace descriindu-l drept ”cel mai murdar şi cel mai poluant mod de a produce energie”.

Între timp, U.S. Energy Information Administration enumeră o serie de emisii de la arderea cărbunelui, inclusiv dioxid de carbon, dioxid de sulf, particule şi oxizi de azot.

Dezbaterea despre cărbune şi utilizarea continuă a acestuia rămâne activă. Chiar în această lună, planurile pentru o mină de cărbune de adâncime în nord-vestul Angliei au primit undă verde de la guvernul Regatului Unit, într-o decizie care a atras atât sprijin, cât şi critici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.