Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Luni, aproape jumătate din teritoriul Cubei a fost lovit de o pană de curent

youtube
blackout pana de curent power outages

Aproape jumătate din teritoriul Cubei era afectat luni de o întrerupere de curent din cauza unei defecţiuni a reţelei, a anunţat compania naţională de electricitate (UNE), la aproape cinci luni după o pană generală care a scufundat ţara în întuneric, scrie AFP, citat de Agerpres.

"O defecţiune a reţelei de 220 kV (kilovolţi)" dintre oraşele Santi Spiritus (centru) şi Nuevitas "a provocat deconectarea totală a sistemului electric în zona central-estică" a ţării, potrivit unui comunicat al Uniunii naţionale a electricităţii (UNE).

Sunt afectate şapte din cele 15 provincii ale ţării, potrivit textului. Din 2022, Cuba suferă de o scădere a producţiei de energie electrică din cauza stării proaste a celor opt centrale electrice ale sale, regulat în pană sau închise pentru operaţiuni de întreţinere.

Pe 27 septembrie, după ce uraganul Ian a trecut peste vestul ţării, întreaga insulă a fost afectată de o întrerupere masivă de curent, lăsând 11,1 milioane de cubanezi în întuneric.

Autorităţile cubaneze au recunoscut că, în prima jumătate a lui octombrie 2022, producţia de energie electrică din ţară a scăzut la "niveluri nemaivăzute până acum, la 37,9%" din capacitatea totală a ţării.

Pe lângă cele opt termocentrale, ţara are opt vase-generatoare închiriate de la o companie turcă, precum şi câteva unităţi de producţie de energie solară şi eoliană.

Dificultăţile întâmpinate în revenirea energiei electrice au condus, la începutul lui octombrie, la manifestaţii neobişnuite de nemulţumire în mai multe cartiere din Havana.

Întreruperea curentului a fost, de asemenea, unul din motivele manifestaţiilor fără precedent care au zguduit insula în iulie 2021, reaminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.