Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Luni se va afla dacă cei zece lideri separatişti catalani vor fi eliberaţi

ciocanel judecator

Zece lideri separatişti catalani vor petrece cel puţin încă un weekend la închisoare, după ce Curtea Supremă şi-a amânat până luni răspunsul la cererea lor de eliberare, relatează AFP. Fostul vicepreşedinte catalan Oriol Junqueras, alţi şapte membri ai Executivului destituit şi doi lideri ai unor asociaţii separatiste au fost audiaţi vineri de către judecătorul de instrucţie Pablo Llarena, care a preluat ancheta asupra întregului nucleu dur separatist.

El i-a anunţat pe avocaţii lor că va lua o hotărâre abia luni, potrivit unei surse judiciare. Ieşirea lor din închisoare ar marca o cotitură în campania în vederea alegerilor de la 21 decembrie, pe care separatiştii o duc, după eşecul încercării lor de secesiune a acestei regiuni din nord-estul Spaniei, pe tema eliberării a ceea ce numesc ”deţinuţi politici”. Două concerte de susţinere a acestora sunt prevăzute în weekend în Catalonia. ”Represiunea statului este la ora actuală elementul mobilizator al independentismului”, a declarat pentru AFP politologul catalan Oriol Bartomeus, un apropiat al socialiştilor.

”De îndată ce nu vor mai avea deţinuţi politici, vor trebui să-şi reorienteze campania”, apreciază el.

Or contrar judecătorului de instrucţie de la Audienţa Naţională care i-a trimis pe cei zece la închisoare, cel de la Curtea Supremă s-a arătat indulgent cu alţi şapte aleşi separatişti, pe care i-a lăsat în libertate în schimbul plăţii unor cauţiuni.

RENUNŢAREA LA INDEPENDENŢA UNILATERALĂ

Reprezentanţi ai partidelor şi asociaţiilor separatiste au dat asigurări presei că bani pentru plata cauţiunilor sunt pregătiţi, ”pentru ca ei să nu mai fie în închisoare nici cinci minute”, potrivit unei declaraţii a alesei separatiste Ester Capella.

Mai mulţi separatişti încarceraţi, inclusiv Junqueras, au dat asigurări, în cererea lor de eliberare, că renunţă la independenţa unilaterală faţă de Spania, declarată la 27 octombrie de către Parlamentul catalan dizolvat. Ei spun de asemenea că acceptă preluarea controlului asupra Cataloniei de către Guvernul central, care a destituit Guvernul regional şi a convocat alegeri anticipate în regiune.

Este aceeaşi strategie de apărare pe care au folosit-o la începutul lui noiembrie preşedinta Parlamentului catalan dizolvat Carme Forcadell şi cinci deputaţi, după care au fost puşi în libertate. ”Ei trebuie să se apere pentru a se întoarce acasă şi a participa la campanie, (dar) cred că nu trebuie să renunţe la vreo convingere”, a declarat senatorul separatist Josep Lluis Cleries, venit să-i susţină din faţa instanţei.

Activişti independentişti, furioşi din cauza încarcerării liderilor lor, şi-au multiplicat manifestaţiile şi arborează o panglică galbenă în semn de susţinere faţă de ”deţinuţi politici”. ”Trebuie să ieşiţi din închisoare pentru că nu aţi fi trebuit să intraţi vreodată în ea”, a scris pe Twitter vineri dimimeaţa preşedintele catalan destituit Carles Puigdemont, de la Bruxelles, unde a fugit împreună cu patru membri ai Guvernului destituit.

Justiţia belgiană examinează un mandat de arestare emis de Spania pe numele lor. Însă Carles Puigdemont, Oriol Junqueras şi cea mai mare parte a foştilor membri ai fostului Guvern catalan sunt, cu toate acestea, candidaţi în alegerile regionale de la 21 decembrie.

CAMPANIE PLINĂ DE CAPCANE

În pofida faptului că au reuşit să organizeze un referendum de autodeterminare pe 1 octombrie şi să declare apoi independenţa, mulţi lideri au recunoscut ulterior că nu dispun de mijloace să creeze un stat în formă legală. De această dată, independentiştii nu-şi precizează intenţiile, în cazul obţinerii unei eventuale noi majorităţi absolute pe 21 decembrie, şi îşi concentrează atacurile asupra Guvernului de la Madrid.

Eliberarea deţinuţilor, care vor fi liberi să facă campanie - spre deosebire de Puigdemont, în exilul său - ar putea să creeze disensiuni şi mai mari între principalele douăpartide separatiste - PDeCAT-ul preşedintelui destituit şi Stânga Republicană din Catalonia (ERC) a lui Oriol Junqueras, creditată de sondaje că se află pe primul loc.

Sondajele preconizează un echilibru de voturi între separatişti şi unionişti, ceea ce va complica formarea unui Guvern, conform news.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.