Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lupta ar fi NU anti-corupție ci Război total între SRI și SIE

razboi sie sri

O nouă interpretare a ceea ce se întâmplă în aceste luni de zile își face loc tot mai mult. Evident că este ajutată ipoteza și de fapte care se petrec și are nu lasă loc de echivoc. În special... autorii acestei teorii susțin că NU asistăm la nici o cruciadă anti-corupție ci la un război total între principalele servicii de informații ale țării: SRI și SIE. Un SRI mai mare și ambițios se bate cu un SIE mai mic, dar mai bogat.

Totul pare că a explodat public în momentul în care șeful de atunci al SRI, George Maior, făcea public propunerea că Serviciul de Informații Externe să fie înglobat în SRI ca un departament special cu atribuții externe. A trecut public doar ca o ambiție a fostului boss al SRI. Era în fapt un avertisment al civilului din fruntea armatei pregătite de atac.

Nebunia maximă a început din momentul în care a explodat scandalul posibilei apartenențe a premierului Victor Ponta la Serviciul de Informații Externe. În scurt timp SIE era bagat pur si simplu in corzi, existând pe atunci voci politice si nu doar care cantau deja prohodul SIE, cu toata cohorta sa de ofiteri acoperiti ce urmau sa fie deconspirati.

Rând pe rând apoi „casierii” SIE au inceput să fie decimați de curajoasele anchete declanșate de către procurorii anticorupție. Iar mai nou, dupa cum sustin sursele noastre, nu doar „săgețile” folosite pentru a produce bani se afla în vizorul DNA, dar chiar si influenți oameni de afaceri si politicieni despre care se stie ca ar fi „direct SIE”.

Nu mai este un secret pentru nimeni din sistem ca, dintre toate structurile de informatii, SIE este serviciul cel mai favorizat, cel putin din punct de vedere financiar. Si nu vorbim aici neaparat de banii alocati de la bugetul de stat, cat de cei produsi de nenumaratele firme legale sub acoperire detinute sau controlate prin intermediari de catre serviciul roman de spionaj. Mai mult insa, pe langa aceste societati acoperite, marea majoritate de import-export, se pare ca SIE si-a extins tot mai mult sfera de influenta, inclusiv pe plan intern. Asa ca atat politicieni, dar mai ales importanti oameni de afaceri s-au pus sub pulpana SIE. Din pacate insa, unii dintre „casierii” SIE nu s-au multumit sa actioneze doar in mediul privat, „indulcindu-se” si la „tortul” contractelor cu statul, mai ales in domeniul constructiilor, relatează Național.

Ceea ce, inevitabil, i-a adus in „bataia pustii” oamenilor Laurei Codrutei Kovesi. Care, fara sa se arate timorati de cartile de vizita neoficiale ale respectivilor miliardari, au extins  anchetele desfasurate, apropiindu-se acum periculos direct de organigrama propriu-zisa a SIE. Pentru ca, dupa ce „casierii” serviciului au inceput deja sa cada ca popicele, acum procurorii DNA sunt la un pas sa treaca deja la nivelul urmator.

Halesc umilinta?

De altfel, cel mai mult SIE ar putea avea de suferit tocmai de pe urma afacerilor pe care unii dintre oamenii sai le-au desfasurat in domeniul constructiilor, prinzand felii importante din contractele acordate de catre unele administratii locale. Iar extinderea anchetelor aflate deja in lucrul procurorilor anticoruptie si care deja clatina imperiul financiar nevazut, construit cu migala de catre strategii SIE, ar putea duce pur si simplu la blocarea „fabricii de bani” controlate de catre serviciul de spionaj.

Desigur, ramane de vazut si daca oamenii generalului Silviu Predoiu vor inghiti aceasta umilinta. Mai ales ca, dupa cum s-a vazut nu de mult, au avut resursele necesare pentru a trece ca rata prin apa de scandalul monstru care le explodase la un moment dat in propria ograda. Insa pana cand DNA-ul va reusi sa ridice cu totul batista pusa pe tambalul afacerilor SIE, mai-marii serviciului ar putea interpreta totul si drept un mesaj subliminal, apeland de urgenta la o retragere in limitele domeniului de activitate in care sunt abilitati sa desfasoare afaceri sub acoperire, mai susține sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.