Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lupta pentru București și socotelile PSD și PNL. Cum se vor da luptele în Capitală (analiza)

Shutterstock
București Capitala Bucuresti

Lupta pentru București și socotelile PSD și PNL. Cum se vor da luptele în Capitală (analiza)

PSD și PNL încep să-și facă strategia pentru alegerile din București. Au de optat între a fi adversare sau a-și împărți Capitala. Sondajele arată că doar o alianță ar câștiga alegerile. Variantele sunt două: PSD-PNL sau PNL-USR-PMP, cu susținerea lui Nicușor Dan. Spre ce înclină partidele?

Lupta pentru Primăria Capitalei ar trebui să se dea, teoretic, între PSD și „dreapta”, dar dacă vor fi mai mulți candidați din această zonă a spectrului politic, voturile se vor împărți și victoria va merge la PSD.

Aceasta pentru că alegerile sunt într-un singur tur de scrutin și voturile se împart între candidații din același spectru politic. De aici provine nevoia unei alianțe electorale, în genul celei care a fost în 2000 între PNL și USR. De data aceasta însă actorii politici ar putea să nu mai fie aceeași.

Doar o alianță ar putea câștiga Bucureștiul

O arată toate sondajele de opinie, inclusiv ultimul făcut de CURS în luna august la nivelul Municipiului București - VEZI AICI

Clasamentul votului pentru partide este condus de PSD- 29%, urmat de PNL- 18%, USR – 16%, AUR – 14%, PPUSL (formațiunea lui Dan Voiculescu și Popescu Piedone) – 6%, iar PMP – 5%.

Se observă că, așa cum s-a întâmplat și în alegerile precedente, „dreapta”, PNL și USR, ar obține 34%, în timp ce PSD ar trebui să se orienteze spre AUR pentru a avea o majoritate în consiliul general, ceea ce este neconvenabil din cauza ștampilei de extremism a acestui partid.

Pe de altă parte, o alianță PSD-PNL ar obține un scor și mai bun, undeva la 37%. Cum PSD și PNL sunt deja în coaliția aflată la guvernare, trendul politic ar merge în direcția continuării acesteia, dar o decizie privind strategia de campanie nu a fost încă luată.

Candidații PSD, în topul încrederii

Datele privind încrederea în diverși politicieni arată că PSD are trei potențiali candidați din rândul actualilor primari de sector care beneficiază de o încredere aproape similară- 38%. Este vorba de Daniel Băluță (primarul PSD de la sectorul 4), de Robert Negoiță (sectorul 3) și Popescu-Piedone (PUSL, partid anexă a PSD) - AICI CERCETAREA

Gabriela Firea pare scoasă din circuit, încrederea în ea fiind prăbușită la 23% după scandalul „azilelor groazei” în care au fost implicați ea și soțul ei Florin Pandele, primarul din Voluntari.

În acest context, din partea așa-numitei drepte singurul care stă ceva mai bine în încrederea bucureștenilor este actualul primar general Nicușor Dan cu 26%. Partea goală a paharului este că despre acesta 72% au o părere proastă și foarte proastă, arată sondajul CURS.

Singurul potențial candidat liberal luat în calcul de sondaj este Rareș Bogdan, dar acesta are doar 8 % încredere. Interesant este că într-un sondaj intern al PNL apărut în luna aprilie Rareș Bogdan era cotat cu 18% la capitolul încredere.

Canibalizarea voturilor vs alianță electorală

Cert este, spun analiștii consultați de Europa Liberă, că în situația în care în cursa pentru primăria generală vor intra și Nicușor Dan, și un candidat PNL, atunci voturile se vor împărți și va câștiga candidatul mai bine plasat, cel mai probabil acela al PSD, indiferent care va fi acesta.

Dacă însă se va face o alianță electorală, indiferent care va fi aceasta, PNL-USR- PMP sau PSD-PNL, aceasta va câștiga primăria general și probabil majoritatea sectoarelor Bucureștiului.

Nicușor Dan, fiul ploii

Până în acest moment doar USR și PMP și-au anunțat susținerea pentru Nicușor Dan, dar USR este în pierdere masivă de viteză în comparație cu precedentele alegeri. Doar cu susținerea USR și PMP, Nicușor Dan are șanse reduse de a se plasa în fața candidatului PSD.

La alegerile din 2000, Nicușor Dan a fost susținut de PNL și USR și a obținut 42% în fața Gabrielei Firea cu 37,9%.

Nicușor Dan și-a schimbat în ultima perioadă strategia, a intensificat comunicarea, considerată punctul lui slab, în sensul că a început să vorbească despre ceea ce a făcut în București. Nu mai departe de vineri a inaugurat pasajul Doamna Ghica alături de primarul sectorului 2, Radu Mihaiu (USR).

Mai ales, Nicușor Dan vorbește insistent despre dorința de a fi candidatul dreptei. „Eu îmi doresc să fiu candidat și îmi doresc să fiu candidatul dreptei, așa cum a fost în 2020. Nu văd un motiv pentru care lucrurile pe care le-am pornit împreună să se întrerupă”, a spus Nicușor Dan la Digi24.

Adică să fie candidatul unei alianțe PNL-USR- PMP, ceea ce în actualele condiții politice este sub un mare semn de întrebare.

Cum vor PSD și PNL să-și împartă Capitala

Nici PSD, nici PNL nu s-au decis dacă își vor împărți Capitala între ele sau dacă vor fi adversare în alegeri. O alianță ar putea însemna susținerea unui candidat comun la Primăria generală și împărțirea sectoarelor, spun surse din cele două partide pentru Europa Liberă. Totul parafat printr-un pact de neagresiune.

PSD ar urma să ia sectoarele 4, 3 și 5 pentru Băluță, Negoiță și Piedone, iar PNL sectoarele 6, 2 și 1 pentru Ciprian Ciucu, Radu Mihaiu și liderul organizației PNL București, probabil Sebastian Burduja. Candidatul la Primăria generală ar urma să fie dat de PSD.

Cu toate acestea nimic nu e bătut în cuie, un factor important fiind scorul AUR, aceasta pentru că PSD nu ar vrea să fie în situația să facă majoritate în consilii cu acest partid.

„Dacă AUR va fi la cote mari în București va fi întrebarea cu cine se face majoritatea în consiliile de sector și în cel general. Cu AUR e complicat din cauza faptului că e considerat un partid extremist. Dacă AUR se duce spre 20-25% atunci se va face o majoritate care să-l contrabalanseze”, spune o sursă din PSD pentru Europa Liberă.

Actuala conducere a PNL trage spre alianță cu PSD

Deciziile nu mai pot fi amânate mult timp, fie și pentru că în PNL au loc în octombrie alegeri pentru organizația București, una dintre cele mai puternice și cu un cuvânt greu de spus. În acest moment, după demisia lui Ciprian Ciucu, organizația este condusă de un interimar.

„Omul care va fi pus în fruntea Bucureștiului va fi aruncat în lupta pentru PNL și în discuțiile pentru Primăria general”, spune o sursă din PNL pentru Europa Liberă.

Dar trendul actual în partid este să se meargă pe varianta unei alianțe cu PSD, liberalilor fiindu-le teamă că de unii singuri vor pierde tot Bucureștiul, cu excepția sectorului 6 unde Ciprian Ciucu are șanse mari să fie reales.

„Dacă nu se va schimba nimic politic în PNL, mai exact conducerea, tendința e să se meargă cu PSD”, ne spune sursa menționată.

Nu există discuții PNL - Nicușor Dan, deocamdată

Cu toate acestea, există și varianta ca în situația în care raporturile cu PSD se vor înrăutăți să se meargă pe mâna lui Nicușor Dan. Problema e că relațiile cu liberalilor cu Nicușor Dan sunt departe de a fi mirifice, punându-se chiar problema ridicării sprijinului politic.

La 1 februarie 2023, liderii PNL București i-au solicitat primarului general să îndeplinească o serie de obiective, într-un termen de șase luni, pentru a-i menține sprijinul politic.

Acum câteva zile, Nicușor Dan a anunțat că a trimis documentul cu stadiul celor zece obiective fixate și că așteaptă evaluarea partidului. Mai mult, Dan spune că a purtat deja discuții cu PNL despre o eventuală susținere în alegeri.

Dar o sursă de la vârful PNL ne spune că astfel de discuții nu au avut loc și că ”evaluarea lui Dan nu e o prioritate”. Și nu e pentru că mai întâi trebuie clarificată relația cu PSD.

Nu este totuși exclus ca PSD să o arunce în cursă pe Gabriela Firea în situația în care Nicușor Dan va urca în sondaje.

Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci PNL va avea o mare problemă în a o susține pe Firea drept candidat la primăria generală și va opta probabil fie pentru Nicușor Dan, fie pentru un candidat propriu, deși această ultimă variantă înseamnă implicit un balon de oxigen pentru PSD.

Liderii PNL și USR au o încredere sub scorul partidelor

Una dintre marile probleme arătate de sondajul CURS este aceea că liderul PNL, Nicolae Ciucă, beneficiază de o încredere de doar 15%, sub scorul partidului, în timp ce Marcel Ciolacu este mai bine perceput, cele 30 de procente fiind în cota PSD.

George Simion, liderul AUR, se plasează la 15% nivel de încredere, ceea ce coincide cu scorul partidului.

Situația cea mai proastă din acest punct de vedere este la USR, unde Cătălin Drulă beneficiază de o încredere de doar 8% cu mult sub cota partidului.

Mai mult, Drulă are și probleme de notorietate, 36% din cei chestionați în sondaj spun că nu știu cine este.

De menționat că nivelul de încredere nu este similar cu scorul pe care l-ar putea obține un candidat în alegeri, dar este, totuși, un indiciu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.