Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lupta pentru Casa Albă: DeSantis se prezintă ca alternativă la Trump, dar în culise sunt multe tensiuni

The New York Magazine
Donald Trump Ron DeSantis

Comitetul de acțiune politică care îl susținea pe DeSantis postase o sumedenie de materiale sensibile, inclusiv sfaturi strategice și cercetări despre rivalii săi, cu doar câteva zile înainte de prima dezbatere a campaniei 2024. Sfaturile erau, pe alocuri, atât de elementare încât puteau părea condescendente: de exemplu, îi reaminteau guvernatorului din Florida să vorbească despre familia sa și îi prescriau de câte ori ar trebui să-l atace pe președintele Biden și presa, scrie The New York Times.

DeSantis a izbucnit din cauza acestei dezvăluiri, potrivit persoanelor care au fost informate despre reacția sa, chiar dacă postarea documentelor online a fost menită să evite încălcarea regulilor de finanțare a campaniei. Memorandumul de consiliere, pus la stâlpul infamiei ca fiind "amator" în cadrul orbitei sale extinse, a fost retras rapid, împreună cu celelalte documente, dar răul fusese făcut. Dacă ar fi urmat sfaturile prezentate - inclusiv ce rivali să lovească - ar fi arătat ca o marionetă.

În timpul campaniei din weekend, DeSantis s-a distanțat de memorandum. "Nu am făcut-o eu", a spus el. "Nu l-am citit. Nu va influența ceea ce voi face".

Episodul a fost o rană autoprovocată de echipa mai largă a lui DeSantis, care a încununat două luni de dificultăți pentru guvernatorul Floridei, ce au inclus scăderea numărului de sondaje, un nou director de campanie și reduceri de personal. Acum, DeSantis caută să recupereze terenul pierdut și să evite să piardă mai mult, știind că este aproape sigur că va fi o țintă majoră pentru rivalii săi fără Donald Trump pe scenă.

A fost clar de săptămâni întregi că dezbaterea va fi un moment critic; pentru a se pregăti, DeSantis a adus un antrenor de top al dezbaterilor republicane, Brett O'Donnell. Dar, într-un fel, au spus mai mulți republicani, DeSantis are mai puțin nevoie de un moment de izbândă decât de o performanță stabilizatoare. Aliații cred că prioritatea sa principală este de a reasigura donatorii și susținătorii nervoși că are curajul de a se confrunta cu Trump.

"Acesta este un moment important pentru el, dar se va ridica la înălțimea lui", a prezis reprezentantul Thomas Massie din Kentucky, unul dintre puținii republicani din Camera Reprezentanților care îl susțin pe DeSantis.

DeSantis a dat dovadă de o anumită rezistență. Sondajele de opinie arată că, după luni de atacuri din partea lui Trump și săptămâni de titluri deloc măgulitoare despre tulburările din campanie, mulți alegători republicani încă îl plac pe DeSantis. El a avut cel mai mare rating de favorabilitate dintre toți republicanii în sondajul Des Moines Register/NBC News din Iowa din această săptămână, chiar dacă a fost devansat de Trump cu 42%  la 19%.

Poziția sa în cursa multicandidaților a alunecat, alți candidați precum Vivek Ramaswamy și fostul guvernator Chris Christie din New Jersey părând să facă incursiuni în cursa pentru locul al doilea.

"Când a intrat în cursă, a avut prima licență de a fi alternativa la Trump", a declarat Brad Todd, un strateg republican de lungă durată, despre DeSantis. "Dar a fost o licență care avea o dată de expirare și cred că probabil că este scadentă". "Este într-adevăr titlul pe care trebuie să îl păstreze", a adăugat Todd, dar "nu este o concluzie de la sine înțeleasă că îl păstrează".

Rămâne de văzut dacă DeSantis poate converti aceste opinii favorabile în voturi

Consilierii spun că DeSantis se concentrează pe câștigarea nominalizării pe teren în Iowa și în celelalte state timpurii, depășindu-l pe Trump și folosindu-se de super PAC-ul (comitetul de acțiune politică) său bine finanțat pentru a-și organiza mai bine rivalii. Dar dacă percepția națională a candidaturii sale nu se îmbunătățește, această sarcină devine semnificativ mai dificilă.

Publicarea documentelor de pregătire a dezbaterilor a semănat și mai mult neîncredere între campania lui DeSantis și super PAC, pe care l-a alimentat cu 82,5 milioane de dolari rămase de la realegerea sa din 2022. Furia este atât de palpabilă încât o persoană care a consiliat campania lui DeSantis a declarat că memo-ul super PAC "aproape că părea intenționat nefolositor".

O singură linie din memoriu a părut să înțepe cel mai mult: sugestia ca DeSantis să-l apere pe Trump și să-l înjosească pe hris Christie, acuzându-l că urmărește să devină gazda MSNBC cu atacurile sale frecvente împotriva fostului președinte.

Acest lucru se datorează faptului că DeSantis, care a călătorit la evenimentele din Iowa și New Hampshire organizate de super PAC-ul său și a interacționat cu membrii personalului grupului, a testat deja o versiune a unei astfel de replici cu diverse persoane în privat, potrivit unei persoane care are cunoștință de acest lucru.

Dinamica unei scene de dezbatere fără Trump miercuri este greu de prezis. Dar campania lui DeSantis se așteaptă ca guvernatorul să fie "centrul atacurilor", potrivit unei îndrumări pe care noul său director de campanie, James Uthmeier, a emis-o într-un memo către donatori și aliați în weekend.

"Știm cu toții de ce concurenții noștri trebuie să meargă pe acest drum: pentru că aceasta este o cursă cu doi oameni pentru nominalizarea republicană între guvernatorul DeSantis și Donald Trump", a scris Uthmeier.

Dar descrierea competiției G.O.P. ca fiind o "cursă între doi oameni" pare depășită, deoarece rivalii lui DeSantis s-au apropiat mult mai mult de acesta în multe sondaje decât de Trump. Memorandumul super PAC l-a sfătuit pe guvernator să ia un "baros" la un rival,  Ramaswamy, care a urcat în unele sondaje.

Massie, care a respins memoriul ca fiind "nu cea mai inteligentă mișcare", a spus că dl Ramaswamy era mai mult o "curiozitate" decât un candidat serios.

"Nu există nicio șansă ca oamenii să aleagă ca președinte - sau la nominalizarea oricăruia dintre partide - pe cineva despre care au aflat abia acum șase luni", a spus Massie. O purtătoare de cuvânt a dlui Ramaswamy, Tricia McLaughlin, a răspuns ironizându-l pe DeSantis pentru că i-a îndemnat pe alegătorii republicani să nu fie "vase apatice" care îl susțin orbește pe dl Trump. "Contrar a ceea ce spun unii candidați de pe scenă, noi credem că poporul american este mai mult decât niște vase apatice", a spus ea.

Un republican aliniat cu un rival al lui DeSantis l-a descris pe Ramaswamy, care a luat în mod repetat apărarea lui Trump, ca fiind un wild card în cadrul dezbaterii. Multe vor depinde de întrebările pe care moderatorii le vor adresa candidaților și dacă vor încerca să orienteze conversația către un referendum asupra dlui Trump in absentia, forțându-i pe candidați să vorbească despre el. Massie a declarat că absența lui Trump îi va permite lui DeSantis să dea "lovituri curate" fără răspuns la dosarul fostului președinte și să își afirme dreptul la replică atunci când este atacat de rivali, absorbind timp de antenă.

"Trebuie să fie atent, cred, să nu-l critice pe om, Trump", a spus Massie. "Politica este calea lui Ron spre victorie". Într-adevăr, în timp ce politica republicană este plină de pronosticatori care spun că modul de a-l învinge pe domnul Trump este să-l atace, domnul Christie a făcut exact acest lucru timp de câteva săptămâni, câștigând în New Hampshire, dar nu și în sondajele naționale. Niciuna dintre strategiile pentru a-l învinge pe Trump - ținându-l aproape sau un atac frontal - nu s-a dovedit a fi sigură în lunile dinaintea Zilei Muncii, când sezonul de campanie începe cu adevărat.

Cursa este "larg deschisă" pentru cei opt candidați de pe scenă, a declarat Henry Barbour, un membru de lungă durată al Comitetului Național Republican. Dar, a adăugat el, "trebuie să fie o cursă unu la unu".

Dacă mai există mai mult de un candidat care nu se numește Trump încă în cursă după alegerile primare din Carolina de Sud, a patra competiție de nominalizare a G.O.P., care este stabilită pentru 24 februarie 2024, a spus Barbour, "este aproape sigur că Donald Trump va avea un avans insurmontabil până la jumătatea lunii martie" în goana după delegați, care este foarte importantă. În lipsa lui Trump, Todd, strategul G.O.P., a declarat că dezbaterea a avut potențialul de a se simți ca un undercard înainte de o confruntare de marcă ulterioară."Dezbaterea se va desfășura, într-un fel, ca o semifinală", a spus Todd, obiectivul fiind acela de a avansa în runda următoare. "Toată lumea știe că Trump este în finală. Aici este vorba despre cine va fi în finală cu el".

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.