Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lupta pentru inovația din România continuă: FACIAS, în proces cu OSIM pentru eliminarea taxelor abuzive

FACIAS
FACIAS

Astăzi, are loc un nou termen în dosarul pe care Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) l-a deschis împotriva Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) și Guvernului României, cu scopul de a determina actualizarea legislației naționale în domeniul proprietății industriale. Prin această acțiune, FACIAS își propune să oblige autoritățile să adopte modificări legislative pentru eliminarea mai multor taxe abuzive, care înfrânează astăzi inovația în România.

Demersul FACIAS vizează mai multe schimbări importante, între care reducerea taxelor pentru examinarea mărcilor figurative în format color – e aberant să soliciți un tarif pentru analiza unei mărci în format color și un alt tarif pentru analiza mării în format alb negru. Pe lângă asta, FACIAS a mai solicitat:

eliminarea taxei pentru eliberarea certificatului de înregistrare/reînnoire marcă și introducerea unui certificat electronic. Statul cere astăzi aproape 50 de euro doar pentru eliberarea acestuia.

eliminarea taxei pentru limitarea produselor sau a serviciilor;

reducerea termenelor de formulare opozițiilor și completarea prevederilor legale cu sancțiuni pentru nerespectarea lor;

eliminarea taxelor pentru operațiunile care nu justifică plata unor sume de bani. De exemplu, OSIM percepe o taxă pentru banală operațiune de eliberare a unei copii.

eliminarea birocrației excesive în domeniul brevetării și omologării

Solicitările FACIAS sunt fundamentate pe necesitatea de a simplifica procedurile și de a reduce presiunea financiară asupra inovatorilor, facilitând astfel accesul la protecția proprietății intelectuale.

Guvernul tratează cu dispreț lupta pentru inovatorii români

Răspunsul OSIM și al Guvernului până în acest moment a fost unul de opoziție, invocând tot felul de tertipuri pentru a împiedica judecarea cauzei, precum excepția netimbrării sau a calității procesuale, aspecte respinse de instanță. În ceea ce privește solicitarea FACIAS, din punctul lor de vedere totul este în regulă. Taxele nu sunt mari, birocrația nu este excesivă... Asta deși, în acțiunea de instanță, FACIAS a făcut o comparație concretă între taxele similare și procesul birocratic din România și din alte țări europene precum Slovacia, Cehia, Polonia sau Serbia prin care a arătat că în celelalte țări nici birocrația, și taxele, și birocrația sunt semnificativ reduse. FACIAS consideră sfidătoare această acțiune!

Cu toată opoziția instituțiilor statului, FACIAS rămâne fermă în convingerea că modificările propuse sunt vitale pentru stimularea inovației și pentru alinierea României la standardele și practicile europene în domeniu, asta în condițiile în care țara noastră este un inovator modest, așa cum conchide Consiliul European pentru Inovare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.