Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lupta pentru putere în PNL, faza pe trădări. Tabere schimbate de filiale pe bandă rulantă

orban busoi

Mai sunt mai puțin de 20 de zile până la Congresul PNL,  iar principalii combatanți la șefia acestui partid și-au întețit eforturile de atragere de noi simpatizanți la cauza lor.  Bat la pas teritoriul, țin discursuri  sforăitore, se atacă mai mult  prin interpuși, dar  tot ce  contează  sunt  jocurile de culise și negocierile subterane. Iar în acest domeniu, trădările se țin lanț, făcând ca  timpul  rămas să nu curgă în favoarea lui Cristian Bușoi.

În ciuda  existenței  unui al treilea  competitor, în  persoana  lui Viorel Cataramă, cert este că până acum s-au structurat cele două tabere: Ludovic Orban cu liderii grei de filiale; Buşoi cu Antonescu, Stolojan şi liderii  mai tineri. La prima vedere, Ludovic Orban contează pe un număr de 27 de filiale, dar calculele se pot da peste cap pentru că există încă organizaţii care discută cu ambii candidaţi  şi în multe din organizaţii sunt oameni care au semnat şi pentru Cristian Buşoi.

Deocamdată, în jurul lui Orban s-au grupat baronii locali, Mircea Hava, Gheorghe Falcă, Ilie Bolojan, în mare echipa care a fost la putere şi sub conducerea Alinei Gorghiu și a lui Vasile Blaga.

În schimb, Cristian Buşoi contează pe susţinerea fostilor preşedinţi Crin Antonescu şi Theodor Stolojan, pe europarlamentari şi pe sefii locali mai tineri. recent, un alt  fost lider de partid, Valeriu Stoica  a făcut pasul spre  tabăra lui Bușoi, dând de înțeles că Ludovic Orban are o viziune învechită.

În schimb, Ludovic Orban  continuă  să atragă noi aderenți, incluisv din tabăra celor care i-au jurat credință, până de  curând, lui Cristian Bușoi. Potrivit  unor surse  convergente  din ambele tabere, cel puțin trei filiale județene și-au  lăsat liderii în off-said, după ce aceștia  au ales să fie în tabăra lui Bușoi, la  depunerea moțiunii de candidatură.

Printre  filialele care vor  schimba   tabăra se   numără PNL Mehedinți,  Teleorman și Neamț. Liderii care le conduc nu au autoritate  în fața propriilor colegi de filială, care se pare  că au ales să  meargă pa cartea lui Orban, susțin  sursele citate.

Unii precum, liderul PNL Teleorman, Eugen Pîrvulescu, au înțeles deja mesajul filialei și au bătut  deja în retragere.  Pe 1 iunie va veni în organizaţia din judeţ Ludovic Orban, urmând ca peste două săptămâni Cristian Buşoi să-i viziteze pe liberalii teleormăneni, dar lucrurile par  deja tranșate.  Dacă inițial bătuse palma cu cel care l-a făcut secretar adjunct al partidului,  acum Pîrvulescu și-a nuanțat poziția.

“Preşedintele partidului poate semna, ca persoană fizică, una dintre cele două moţiuni. După cum ştiţi, Eugen Pîrvulescu, din calitatea de secretar general adjunct al partidului, nu a semnat nici moţiunea lui Ludovic ( n.r. Orban), nici moţiunea lui Cristi Buşoi. Asta pentru că, dacă aţi observat zilele trecute, Cristi Buşoi , din poziţia de secretar general, şi-a delegat toate atribuţiunile către un secretar general adjunct, pentru că trebuie să existe la momentul acesta, când noi organizăm tehnic Congresul, o parte de echitate şi de echilibru, să nu se creeze o confuzie că influenţăm o tabără sau alta. Acesta este motivul pentru care nu am semnat niciuna dintre moţiuni. Au fost discuţii să preiau atribuţiunile de la Cristi Buşoi săptămâna trecută, am refuzat (…) vom lua un vot pentru o moţiune sau toate trei sau poate pentru două dintre ele, vom vedea ce stabilim în Biroul Politic Judeţean şi în Comitetul de Coordonare Judeţean, eu nu vreau să influenţez lucrul acesta”, a declarat, recent, Eugen Pîrvulescu.

La nivelul  județului  Neamț, situația se anunță dezastruoasă pentru Bușoi. Conducerea PNL Roman a decis susţinerea fără rezerve a candidatului Ludovic Orban la şefia naţională a partidului, fără să existe  măcar un singur  vot pentru  Bușoi. La fel au procedat și liberalii din Piatra Neamț, lăsându-l în ofsaid pe deputatul Mugur Cozmanciuc care şi-a anunţat sprijinul pentru Cristian Buşoi.

Pentru ca  tabloul să fie complet, la începutul acestei săptămâni, liberalii sibieni vor da un vot  de susținere a  moțiunii lui Ludovic Orban, susțin  surse  din cadrul organizației conduse de Raluca Turcan. Deja la nivelul acestei filiale, deputatul Nicolae Neagu și senatorul Mircea Cazan au anunțat că îl vor susține pe Ludovic Orban la conducerea PNL.

Deja în spațiul public au  apărut  și prognosticuri.”Chiar dacă pierdem şi partidul are nevoie de mine, vom putea discuta (…) Din fericire cei mai mulţi doresc acest lucru, din estimările noastre trecem bine de 75%”, a spus Mircea Hava, unul din pretendenții la un scaun de prim-vicepreședinte  PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.