Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lupta pentru resursele din Essequibo: comunitatea internaţională, tot mai îngrijorată de tensiunile ridicate dintre Venezuela și Guyana

SurinameCentral via Wikimedia Commons
Essequibo

Comunitatea internaţională este îngrijorată de tensiunea tot mai mare dintre Venezuela şi Guyana în legătură cu Essequibo, regiune bogată în petrol aflată în dispută între cele două ţări care au dat, însă, asigurări miercuri că au deschis "canale de comunicare", notează AFP, citat de news.ro.

"Este îngrijorător, urmărim ce se întâmplă lucru foarte, foarte, foarte îndeaproape", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby. "Evident că nu dorim să existe violenţă sau conflict", a adăugat el.

La rândul său, ONU "sprijină ferm utilizarea mijloacelor exclusiv paşnice pentru soluţionarea diferendelor internaţionale", a reacţionat miercuri Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general Antonio Guterres.

El a reamintit că "deciziile Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ)", care le-a cerut vineri celor două ţări "să se abţină de la orice acţiune susceptibilă să agraveze diferendul", sunt "obligatorii", spunând că este "convins că ambele state vor respecta în mod corespunzător ordinul Curţii".

Venezuela nu recunoaşte CIJ în acest caz, spunând că doreşte o înţelegere negociată pe baza unui acord semnat cu Marea Britanie în 1966 chiar înainte de independenţa Guyanei.

China, la rândul ei, a îndemnat cele două ţări să-şi rezolve diferendul "în mod corespunzător", în timp ce armata braziliană a anunţat miercuri o întărire a prezenţei sale la frontierele sale cu Guyana şi Venezuela.

Caracas revendică de zeci de ani Essequibo (numit uneori Guayana Esequiba), un teritoriu de 160.000 kilometri pătraţi reprezentând mai mult de două treimi din Guyana şi unde trăiesc 125.000 de persoane, o cincime din populaţia sa. Insistenţele sale au devenit mai presante de la descoperirea unor rezerve importante de petrol de către ExxonMobil in 2015.

Alegătorii din Venezuela au votat duminică în favoarea integrării în ţara lor a regiunii Essequibo, la un referendum organizat de Caracas pentru a-şi legitima pretenţiile asupra acestui teritoriu pe care îl revendică de la Guyana.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.