Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lupte CRÂNCENE în Siria: SUA îi ajută pe rebeli în războiul cu Statul Islamic

teroristi jihadisti statul islamic

Rebelii sirieni susţinuţi de Washington au avansat în direcţia unui important oraş situat la frontiera cu Irakul, unde au cucerit o mică bază aeriană, a raportat miercuri organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează AFP.

Combatanţii Noii Armate Siriene (NAS) au lansat această ofensivă marţi, pentru a încerca să taie căile de aprovizionare ale grupării Stat Islamic (SI) situate între cele două ţări.

Citește și: Iulia Gorneanu, tânăra care s-a iubit cu Grigore Leșe: Sunt indecente aceste poze?

Potrivit OSDO, ei au avansat în timpul nopţii şi au cucerit baza aeriană din Al-Hamdan, la 5 kilometri nord-vest de Boukamal, în provincia Deir Ezzor (est), pentru a încerca să facă joncţiunea cu forţele irakiene de partea cealaltă a frontierei.

'Obiectivul este de a tăia căile pentru aprovizionare militară a SI situate între Irak şi Siria, apoi de a recuceri Boukamal', oraş de 50.000 de locuitori, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al acestui grup, Mezahem al-Saloum.

Citește și: A pozat goală în avionul lui Donald Trump și e aproape să devină Prima Doamnă a SUA / FOTO HOT

Acest post de frontieră, care se află în faţa oraşului Al-Qaim de partea irakiană, se află în mâinile SI din iunie 2014. În Irak, gruparea jihadistă este amplasată de-a lungul frontierei în provincia Al-Anbar, unde a pierdut, în 26 iunie, controlul asupra unuia dintre principalele sale fiefuri, Fallujah.

În timp ce combatanţii NAS se apropiau de oraş, SI a decapitat cinci tineri pe care i-a acuzat că lucrează pentru rebeliunea susţinută de SUA, potrivit OSDO.

Citește și: Selfie-urile cu filtre vor fi fi interzise: ‘Distorsionează creaţia lui Dumnezeu’

Noua Armată a Siriei (NAS) regrupează combatanţi neislamişti antrenaţi de americani şi britanici într-o tabără a coaliţiei internaţionale în Iordania, potrivit OSDO. Ofensiva ei este susţinută de aviaţia coaliţiei internaţionale anti-SI condusă de Washington.

În martie, SI a pierdut controlul asupra altui punct de trecere situat la frontiera irakiană, cel de la Al-Tanaf.

Din 31 mai, o alianţă arabo-kurdă susţinută de SUA - Forţele Democratice Siriene (FDS) - desfăşoară o vastă ofensivă în nord, pentru a cuceri Minbej, un alt fief vital al SI, situat pe ruta de aprovizionare a jihadiştilor între frontiera turcă şi Raqqa, capitala de facto a SI în Siria, scrie agerpres.ro.

Citește și: O nouă opțiune de la Facebook: Verifică dacă ești printre norocoși

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.