Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lupte crâncene la Sievierodonetsk - Forțele ucrainene se străduiesc să evacueze civilii din oraș

Severodonetsk

Forțele ucrainene încearcă, marți, să evacueze civilii din orașul Sievierodonetsk, unde se dau lupte crâncene, după ce Rusia a distrus ultimul pod către orașul din estul țării, relatează Reuters, potrivit mediafax.

„Trupele rusești încearcă să ia cu asalt orașul, dar militarii rezistă”, a declarat primarul orașului Sievierodonetsk, Oleksandr Stryuk.

Guvernatorul regional Serhiy Gaidai a declarat: „Bombardamentele sunt atât de puternice încât oamenii nu mai pot rezista în adăposturi, starea lor psihologică este la limită. În ultimele zile, locuitorii sunt în sfârșit pregătiți să plece".

Rusia a declarat că le va oferi luptătorilor ucraineni ascunși în uzina chimică o șansă de a se preda miercuri dimineață. Luptătorii ar trebui „să înceteze rezistența fără sens și să depună armele” începând cu ora 8.00 a.m., ora Moscovei (05.00 GMT), potrivit agenției de știri Interfax, care l-a citat pe Mihail Mizintsev, șeful Centrului de gestionare a apărării naționale a Rusiei, relatează Reuters.

Civilii vor fi lăsați să iasă prin intermediul unui „coridor umanitar", a precizat el.

Ambele tabere susțin că au provocat pierderi uriașe în luptele pentru oraș, principala țintă a Rusiei în bătălia sa pentru estul țării după ce nu a reușit să captureze capitala Kiev în martie, în primele săptămâni ale invaziei sale în Ucraina.

Ucraina deține în continuare Lysychansk, orașul geamăn al lui Sievierodonetsk, situat pe un teren mai înalt, pe malul vestic al râului. Dar, cu toate podurile distruse acum, forțele ucrainene recunosc că o amenințare ar putea fi încercuirea în Sievierodonetsk.

Damien Megrou, purtătorul de cuvânt al unei unități de voluntari străini care ajută la apărarea Sievierodonetsk, a declarat că există riscul de a lăsa „un număr mare de apărători ucraineni izolat de restul trupelor ucrainene" - ca în Mariupol, portul de la Marea Neagră care a capitulat luna trecută după luni de asediu rusesc.

Bătălia pentru Sievierodonetsk, un oraș care abia depășește 100.000 de locuitori, este locul unde acum se dă cea mai mare luptă din Ucraina, în condițiile în care conflictul s-a transformat într-un război de uzură.

Kievul a declarat că pierde 100-200 de soldați uciși în fiecare zi și alte sute sunt răniți.

Rusia nu oferă în mod regulat cifre privind pierderile proprii, dar țările occidentale spun că acestea au fost masive, deoarece Moscova și-a angajat cea mai mare parte a puterii de foc pentru a îndeplini unul dintre obiectivele declarate ale președintelui Vladimir Putin: forțarea Kievului să cedeze întregul teritoriu al celor două provincii estice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.