Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO LUPTE DE STRADĂ între protestatarii pro-avort și forțele de ordine din Varșovia

Facebook
polonia protest

Mai multe ciocniri au avut loc luni la Varşovia între forţele de ordine şi protestatari adunaţi în faţa Ministerului Educaţiei în urma deciziei din instanţă care înăspreşte restricţiile privind dreptul la avort, relatează Reuters.

Sute de mii de persoane au ieşit în stradă începând cu 22 octombrie, când Tribunalul Constituţional a limitat printr-o decizie regulile deja restrictive privind avortul, cea mai nouă fază a luptei dintre liberali şi conservatorii religioşi în Polonia, scrie agerpres.ro.

Citește și: Blocaj în Guvern! Violeta Alexandru s-ar fi izolat cu tot cu ștampila de la minister! Adrese oficiale zac pe birouri

Mişcarea 'Greva Femeilor' ('Strajk Kobiet') a organizat o blocadă a maşinilor pe un pod din Varşovia, iar zeci de protestatari s-au adunat luni seară la o manifestaţie separată în faţa Ministerului Educaţiei din capitală, conform imaginilor transmise de postul privat de televiziune TVN.

Protestatarii au afişat un banner uriaş în faţa clădirii, pe care se putea citi 'Avort liber, educaţie liberă', şi au scandat 'şcoli eliberate de fascism', conform agenţiei naţionale de presă PAP.

Citește și: Vești pentru toți elevi din România! Când s-ar putea redeschide școlile

Poliţia a înconjurat clădirea cu vehicule speciale, i-a blocat pe protestatari şi i-a reţinut pe cei care se aşezaseră pe jos, conform imaginilor de la televiziune.

Conform unui grup activist 'anti-represiune', Szpila, patru protestatari au fost reţinuţi de poliţie. Purtătoarea de cuvânt a poliţiei din Varşovia nu a răspuns unei solicitări de a comenta informaţiile, precizează Reuters.

Citește și: Dezvăluire-bombă! Ministrul Cîțu este dator vândut la banca unde a fost economist-șef! La mijloc e o sumă uriașă

Deşi sunt centrate pe avort, protestele şi-au extins ţintele şi au început să exprime furia manifestanţilor împotriva conducerii naţionaliste a Poloniei şi a aliaţilor acesteia din Biserica Catolică.

Partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) a fost criticat pentru numirea unui vocal critic al răspândirii 'ideologiei LGBT', Przemyslaw Czarnek, ca ministru al Educaţiei, mulţi văzând în această decizie un semnal al virajului tot mai spre dreapta în privinţa chestiunilor sociale.

Citește și: Blocaj în Guvern! Violeta Alexandru s-ar fi izolat cu tot cu ștampila de la minister! Adrese oficiale zac pe birouri .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.