Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lupte feroce la Avdiivka: Peste 80% din oraș a fost distrus

avdiivka

Peste 80% din fondul locativ din Avdiivka, oraşul din estul Ucrainei pe care forţele de asalt ruse încearcă să îl cucerească, a fost distrus, a declarat joi şeful administraţiei militare a oraşului, Vitali Barabaş, pentru agenţia de presă Interfax-Ukraina, notează Agerpres.

"Infrastructura este complet distrusă şi nimic nu funcţionează", a afirmat Barabaş, potrivit căruia "nu a mai rămas nicio clădire în picioare, iar fondul de locuinţe -care înainte de război era format din 149 de blocuri cu mai multe etaje şi aproximativ 4.000 de case particulare - este distrus în proporţie de 80%".

În ultimele zile, Rusia şi-a intensificat operaţiunile în localitatea Avdiivka, situată în regiunea Doneţk, la circa 90 km sud de Bahmut. Forţele ruse încearcă să cucerească oraşul pentru a avansa către obiectivul de a-şi stabili controlul asupra întregii regiuni Doneţk.

La fel ca la Bahmut, forţele ucrainene continuă să apere oraşul, care a fost devastat de lupte şi care este astăzi una dintre cele mai fierbinţi zone de pe întregul frontul din Ucraina.

De altfel, liderul interimar impus de Rusia în regiunea Doneţk, Denis Puşilin, a declarat joi că trupele ruse vor încheia în curând încercuirea oraşului Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei.

"Situaţia avansează la Artiomovsk (numele rusesc al Bahmut). În curând vom putea vorbi despre o adevărată încercuire", a declarat el la televiziunea rusă.

Puşilin s-a referit şi la situaţia din Avdiivka, un important bastion ucrainean la câţiva kilometri de capitala regională (Doneţk), menţionând că evenimentele 'se dezvoltă destul de repede, băieţii noştri avansează în diferite direcţii'.

"Avem anumite succese în direcţia Kranohirivka (în nord), în Pervomaisk (în vest)", a explicat el.

Puşilin a adăugat că forţele ucrainene se află într-o situaţie foarte dificilă din cauza atacurilor ruse.

"Vedem că situaţia se agravează în interiorul Avdiivka. Inamicul, potrivit declaraţiilor sale, a interzis accesul civililor, jurnaliştilor şi voluntarilor", a explicat liderul separatist prorus.

Bahmut şi Avdivka au devenit două locuri importante unde şi Ucraina, şi Rusia se luptă pentru turnura pe care o va lua mai departe conflictul, notează EFE, care nu a putut verifica în mod independent toate aceste informaţii.

Într-un interviu recent pentru Associated Press, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se declarase convins că, dacă forţele ucrainene nu vor câştiga bătălia pentru Bahmut, atunci va creşte presiunea asupra Ucrainei pentru a găsi compromisuri inacceptabile cu agresorul rus, potrivit Ukrainska Pravda.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.