Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lupte grele în Herson! Rușii anunță un dezastru al armatei ucrainene; Kievul preferă să păstreze secretul operațiunii

weaponsystems.net
gepard razboi

Rusia și Ucraina au variante total diferite pentru lupta din sud declanșată recent de Kiev! În timp ce rușii spun că au ucis 1700 de soldați ucraineni, Kievul precizează că avansează în luptă, însă fără să ofere mai multe date.

Forţele ucrainene susțin că au dat lovitura în trei zone din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, ocupată de trupele ruse, a declarat miercuri un oficial regional ucrainean, la două zile după ce Kievul a anunţat începutul unei contraofensive în sud pentru recucerirea teritoriului, în timp ce la Nikolaev (Mikolaiv) continuă să ardă silozuri de cereale în urma bombardamentelor din ajun, relatează Reuters.

Iuri Sobolevski, şeful adjunct al consiliului regional Herson, a declarat că trupele ucrainene au înregistrat succese în districtele Herson, Berislav şi Kahovka, dar a refuzat să ofere detalii. 'Acum este momentul să susţinem forţele noastre armate... Dar nu este momentul să vorbim despre succesele concrete ale băieţilor noştri', a spus el, pe fondul insistenţei armatei ucrainene de a se păstra o tăcere totală cu privire la ofensiva în derulare. Sobolevski i-a îndemnat pe ucraineni să susţină forţele armate cu 'tot ceea ce pot' , întrucât ofensiva consumă o cantitate mare de resurse. 'Chiar acum, dronele şi muniţia sunt utilizate ca nişte materiale consumabile', a spus el, potrivit Agerpres.

Totodată, miercuri mai ardeau încă silozurile de grâne din oraşul Nikolaev, al doilea cel mai mare port din Ucraina, după ce au fost lovite în urma bombardamentelor ruseşti de marţi asupra zonei, a anunţat Serviciul ucrainean pentru situaţii de urgenţă, citat de Reuters. 'Ca urmare a bombardamentelor de la Nikolaev, silozurile de grâne de la o facilitate de infrastructură din cartierul Korabelni au luat foc', a anunţat miercuri serviciul de urgenţă pe Facebook. 'Lupta împotriva incendiilor continuă', potrivit serviciului, care a publicat fotografii ce arată găuri în acoperişurile metalice a cel puţin două silozuri şi echipe de pompieri stropind cu apă facilităţile avariate. O suprafaţă de 200 de metri pătraţi a fost afectată, a indicat acelaşi serviciu, fără a oferi mai multe amănunte. La Nikolaev se află mai multe terminale de cereale importante, iar unele dintre ele au fost atacate în cursul invaziei ruse, denumită de Moscova 'operaţiune specială militară'.

Rusia spune contrarirul

Încercarea trupelor ucrainene de a relua ofensiva din Rih Mykolaiv-Kryvyi și alte direcții a eșuat, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului Apărării al Federației Ruse Igor Konașenkov. El a menționat că forțele armate ale Ucrainei au pierdut peste 1700 de unități militare și 184 de unități de echipament.

"În cursul atacurilor nereușite asupra așezărilor Arhanghelskoye, Olgino și Ternovye Pody, inamicul a suferit pierderi semnificative și a fost respins de trupele ruse", a declarat Konashenkov. "Timp de două zile de atacuri nereușite asupra Mykolaiv-Kryvyi Rih și în alte direcții, trupele ucrainene au pierdut patru avioane de luptă: două Su-25, un Su-24 și un MiG-29, trei elicoptere mi-8 ucrainene au fost doborâte în aer", a adăugat generalul.

Trupele ruse susțin că au distrus 63 de tancuri ucrainene, 59 de vehicule de luptă pentru infanterie (IFV), alte 48 de vehicule blindate de luptă, 14 camionete cu mitraliere de calibru mare și peste 1700 de militari ucraineni.

Ofiicalul rus a mai spus că un batalion al Brigăzii 57 Infanterie Motorizată a armatei ucrainene a fost învins în apropierea satului Suhoi Stavka. "Pentru a debloca unitățile forțelor armate ale Ucrainei, 12 tancuri furnizate regimului de la Kiev de Polonia au fost transportate peste râul Inguleț. În urma impactului puternic al trupelor ruse, o parte din tancuri au fost distruse. Mai multe tancuri au explodat în terenul lor minat în timpul retragerii fără discernământ. Doar cinci tancuri ucrainene au reușit să se spargă, adânc în teritoriul controlat de Forțele Armate ale Ucrainei", a declarat reprezentantul Ministerului Apărării al Federației Ruse.

Context

Ucraina a declanşat o contraofensivă în zonă, supusă unui bombardament constant în ultimele săptămâni, într-un efort de a redisloca trupele ruse din oraşul Herson (sud-est) şi de a le forţa să se retragă spre Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Exporturile de cereale ale Ucrainei s-au prăbuşit după ce Rusia a invadat ţara în 24 februarie şi a blocat porturile sale de la Marea Neagră, ceea ce a dus la o creştere bruscă a preţurilor la alimente la nivel mondial, provocând temeri privind o penurie de alimente în Orientul Mijlociu şi Africa.

Trei porturi ale Ucrainei de la Marea Neagră - Odesa, Ciornomorsk şi Pivden (Sud) - au fost redeschise în cadrul unui acord semnat la 22 iulie de Moscova şi Kiev, cu medierea Turciei şi ONU, autorităţile ucrainene de resort afirmând că aceste porturi sunt capabile să încarce şi să trimită în străinătate 100-150 de nave de transport pe lună.

Oficialii ucraineni au declarat că vor, de asemenea, să deschidă portul din Nikolaev pentru exporturile de grâne.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.