Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lupte grele pe front! Ucraina anunţă că a înaintat lângă Bahmut, iar Rusia că a respins atacuri ucrainene în Zaporojia şi Doneţk

Bahmut

Lupte grele pe front! Ucraina anunţă că a înaintat lângă Bahmut, iar Rusia că a respins atacuri ucrainene în Zaporojia şi Doneţk

Kievul a raportat vineri lupte grele în provincia Doneţk din estul Ucrainei şi înaintări ale armatei sale în apropierea oraşului Bahmut ocupat de trupele ruse, în timp ce Moscova afirmă că a respins ofensive ucrainene puternice în provinciile Doneţk şi Zaporojia, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

"Situaţia este tensionată în toate zonele frontului" şi sunt în desfăşurare operaţiuni "active" în jurul oraşului Bahmut, a scris pe Telegram Hanna Maliar, adjunctă a ministrului ucrainean al apărării. "Inamicul îşi concentrează în continuare eforturile pe direcţiile (oraşelor) Liman, Bahmut, Avdiivka şi Mariinka, luptele grele continuă", a adăugat ea.

La rândul său, un purtător de cuvânt al comandamentului militar din estul Ucrainei a declarat că trupele ucrainene au înaintat 1,2 kilometri lângă oraşul Bahmut în ultimele 24 de ore, după asalturi succesive desfăşurate acolo în ultimele zile şi care urmăresc încercuirea pe flancuri a trupelor ruse ce controlează oraşul.

Trupele ruse au respins o serie de atacuri ucrainene în provinciile Doneţk şi Zaporojia

În acest timp, la Moscova, şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, i-a raportat preşedintelui Vladimir Putin că trupele ruse au respins o serie de atacuri ucrainene în provinciile Doneţk şi Zaporojia, atacuri descrise de Ministerul rus al Apărării ca făcând parte din mult aşteptata contraofensivă ucraineană, care, potrivit Moscovei, a fost lansată duminică şi până în prezent nu a înregistrat niciun succes.

Rusia susţine că în ultimele 24 de ore trupele ucrainene au pierdut circa 1.200 de soldaţi şi aproximativ 40 de tancuri, bilanţ neconfirmat de vreo sursă independentă.

De partea sa, Kievul susţine că încă nu a lansat contraofensiva majoră pentru recuperarea teritoriilor ocupate de trupele ruse, dar oferă puţine informaţii despre operaţiunile sale care totuşi s-au intensificat în ultimele zile. Numeroşi comentatori sunt însă de acord că această contraofensivă a început, chiar dacă armata ucraineană nu a introdus încă în luptă toate forţele pregătite pentru această acţiune şi care sunt echipate cu arme occidentale performante.

Doi oficiali americani au declarat postului CNN că armata ucraineană s-a lovit de o rezistenţă peste aşteptări din partea trupelor ruse în încercările din ultimele zile de a străpunge liniile acestora din urmă şi că trupele ucrainene au suferit pierderi "semnificative" în soldaţi şi echipamente grele, inclusiv numeroase blindate americane MRAP.

Dar aceleaşi surse de la Washington cred că aceste pierderi nu vor afecta capacitatea armatei ucrainene de a conduce mai departe contraofensiva, avertizând totodată că trupele ruse sunt bine instalate în linii defensive amenajate eşalonat şi protejate de câmpuri minate ce au provocat deja pierderi printre blindatele armatei ucrainene.

Oficialii ruşi sunt la rândul lor precauţi, subliniind de asemenea că armata ucraineană nu a introdus în luptă mare parte din rezervele pregătite pentru contraofensivă, deşi au fost deja angajate în lupte echipamentele occidentale, inclusiv tancuri Leopard. Acum este "doar începutul", a estimat Vladimir Rogov, un lider prorus din Zaporojia, care a vorbit despre respingerea unei acţiuni ofensive ucrainene în apropierea oraşului Orehovo.

Trupele ruse au "respins primul atac", dar armata ucraineană "nu a introdus încă în luptă principalele sale forţe", a temperat la rândul său Dmitri Rogozin, un fost înalt responsabil rus, potrivit căruia Ucraina a adunat pentru contraofensiva sa circa 600 de tancuri.

Succesul sau eşecul contraofensivei de eliberare a teritoriilor ocupate de Rusia ar putea fi hotărâtor pentru ajutorul politic şi militar pe care Occidentul îl va oferi în continuare Ucrainei, care a primit deja din partea aliaţilor săi arme în valoare de zeci de miliarde de dolari, notează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.