Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lupte grele în Siria între trupele turcești și kurzii susținuți de SUA: 'Erau atât de multe țipete. Atât de multă frică...'

en.trend.az
turcia armata

Trupele turcești și luptătorii kurzi susținuți de SUA au făcut marți un schimb de focuri intens în orașul Kobane, la granița cu nordul Siriei, soldat cu moartea unui civil, în timp ce conflictul se intensifică, relatează Reuters.

În provincia Sanliurfa de pe partea turcă a frontierei, la aproximativ 25 km vest de Kobane, un soldat turc a fost ucis și patru au fost răniți într-un atac cu mortiere asupra unui post militar de frontieră, a declarat Ministerul turc al Apărării.

Salvele de artilerie din Kobane au lovit în interiorul orașului și la marginea acestuia, începând de peste noapte și intensificându-se pe parcursul zilei, potrivit locuitorilor și administrației locale semiautonome care guvernează orașul.

Administrația a precizat într-o declarație online că cel puțin un copil a murit din cauza bombardamentelor, iar o serie de alte persoane au fost rănite.

Cifrele sunt incerte. „Unsprezece combatanți au fost uciși într-un atac aerian turc care a vizat o poziție a regimului sirian în apropiere de frontiera turcă”, a anunțat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), fără a preciza din ce tabără făceau parte combatanții, relatează Le Figaro.

Ankara consideră că sistemul semiautonom - care este condus de facțiuni kurde și guvernează zone întinse din nordul și estul Siriei - reprezintă o amenințare la adresa securității naționale la granița sa.

Președintele turc Tayyip Erdogan a promis o nouă incursiune pentru a crea o zonă sigură de 30 de kilometri în nordul Siriei, înghițind Kobane și alte orașe deținute de Forțele Democratice Siriene susținute de SUA.

În urma atacului cu mortiere din regiunea Sanliurfa, forțele turcești au efectuat focuri de ripostă împotriva unor ținte din regiune, a precizat Ministerul Apărării de la Ankara într-un comunicat.

"Potrivit informațiilor inițiale din regiune, 13 teroriști au fost neutralizați. Operațiunile din regiune continuă", a precizat acesta. "Neutralizat" înseamnă de obicei ucis, dar ar putea însemna și rănit sau capturat.

Un oficial turc a declarat că miliția kurdă YPG, o forță cheie în cadrul SDF, a efectuat atacul cu mortiere. Ankara consideră că YPG este un grup terorist.

Kobane a fost relativ calmă de când luptătorii kurzi susținuți de SUA au respins militanții Statului Islamic din oraș în 2015.

Dar bombardamentele și atacurile cu drone s-au intensificat recent în multe orașe de frontieră. Cel puțin trei comandanți kurzi au fost uciși luna trecută în atacuri pe care FDS le-a pus pe seama Ankarei.

Dilvin, un comerciant și mamă căsătorită cu un copil, a declarat că în Kobane a izbucnit haosul atunci când bombardamentele s-au intensificat marți.

"Oamenii au început să alerge peste tot, mașini peste tot, oamenii întrebau de prietenii și familia lor. Apoi sunetele au început să se întețească, sunetele erau peste tot", a declarat ea pentru Reuters prin telefon din Kobane.

"Erau atât de multe țipete. Atât de multă frică. Acum toată lumea este încuiată acasă", a spus Dilvin, care a preferat să se identifice doar cu prenumele din motive de securitate.

Simultan cu bombardamentele împotriva centrului orașului Kobane și a zonei rurale a acestuia, a zonei rurale a districtului Tel Tamir și a satelor din districtul Sherawa din Afrin ocupat, armata turcă ar fi bombardat în prezent 5 sate la vest de orașul Gire Spi, transmite ANHA, agenție kurdă. Ar fi vizate satele Erida, Leqleqo, Sewan, Khirbet Baqer și Kopirlek din zona rurală vestică a orașului Gire Spi.

Comentând atacurile turcești asupra orașului Kobani, Administrația Autonomă din regiunea Eufratului a declarat că acestea vin ca o continuare a abordării agresive a Turciei de a intimida și de a strămuta populația și de a goli regiunea.

Consiliul Executiv al Administrației Autonome din regiunea Eufratului a publicat o declarație pe pagina sa oficială prin intermediul Facebook, în care se arată următoarele: "Cantonul Kobani este acum supus bombardamentelor cu artilerie, drone și mortiere, ceea ce a dus la un număr de victime civile și pagube materiale." Administrația autonomă din regiunea Eufratului a adăugat: "Aceste atacuri sunt o continuare a abordării sale agresive pentru a intimida și deplasa populația și a goli regiunea." Administrația autonomă din regiunea Eufrat a considerat "statele garante responsabile pentru aceste atacuri, deoarece acestea purtau responsabilitatea de a proteja aceste zone de atacuri."

Pe de altă parte forțele de securitate internă din nordul și estul Siriei au emis astăzi o declarație către opinia publică, în care se angajează să apere populația din nordul și estul Siriei și să își sacrifice viața pentru ei și pentru regiunile lor.

„Ocupația turcă și-a intensificat operațiunile de bombardament asupra orașelor Ad-Darbasiyah, Amuda și a zonelor rurale ale acestora începând de luni seara până în această dimineață, în timp ce continuă cu bombardamente de artilerie asupra orașului Tal Tamr și a zonelor rurale ale acestuia, care au dus la rănirea a trei cetățeni, cu răni diferite, și asupra orașului Kobani cu obuze de artilerie." Acest lucru s-a soldat cu moartea unui copil de 14 ani și cu rănirea a cinci civili, inclusiv a unei femei și a unui copil. Obuzele au vizat, de asemenea, instalații vitale și de servicii.

"Ocupația turcă continuă să intensifice acțiunile militare asupra zonelor noastre și să extindă aria geografică a bombardamentelor în lumina tăcerii internaționale și a eșecului țărilor garante de a-și îndeplini obligațiile de a înceta focul și de a reține ocupația turcă de la aceste acțiuni."

Aceștia au mai punctat: "Noi, cei din Forțele de Securitate Internă, promitem poporului nostru că ne vom sacrifica viețile pentru poporul și regiunile noastre, urmând pașii martirilor noștri până când vom obține siguranța și securitatea vieții lor și ne vom oferi sângele pentru aceasta."

Ministrul sirian al apărării, Ali Mahmoud Abbas, a subliniat necesitatea de a pune capăt ocupației forțelor americane și turcești în Siria. Mahmoud Abbas a făcut aceste remarci luni, vorbind la Conferința de la Moscova privind securitatea internațională.

"Subliniem necesitatea de a pune capăt ocupațiilor americane și turcești în anumite părți ale Siriei, astfel încât să putem extinde controlul guvernului asupra acestora și să investim în resursele noastre naționale care sunt supuse jafului și jefuirii", a subliniat ministrul sirian.

Afirmând că Siria îi primește întotdeauna ca prieteni pe toți cei care vin la ea, Mahmoud Abbas a adăugat: "Dar în ceea ce privește părțile care vizează pământul, istoria și viitorul nostru cu scopul de a ne agresa și de a ne distruge, trebuie să spun că vor găsi în fața lor oameni care nu acceptă umilința și obiecția și sunt gata să se sacrifice pentru onoarea și demnitatea patriei lor"."

De asemenea, el a făcut apel la comunitatea internațională să facă presiuni pentru anularea măsurilor nedrepte aplicate împotriva Siriei de către SUA și unele regimuri occidentale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.