Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lupte violente în Vestul Ucrainei între naționaliști și armată/ video

mukacevo dreapta sector

Cel puţin două persoane au fost ucise şi alte câteva rănite sâmbătă într-un schimb de focuri în vestul Ucrainei între ultranaţionalişti puternic înarmaţi ai grupării paramilitare Pravîi Sektor (Sectorul de Dreapta) şi forţele de ordine, relatează AFP. 

Bilanţul acestui schimb de focuri, survenit în oraşul Mukacevo, la mai puţin de 50 de km de frontierele ungară şi slovacă, era incert în cursul serii de sâmbătă. 

Un consilier din cadrul Ministerului de Interne a spus că trei militanţi naţionalişti au fost ucişi şi şapte răniţi - trei poliţişti şi patru civili -, în timp ce ministerul a confirmat numărul răniţilor, dar a vorbit despre un mort. Potrivit Parchetului, 14 persoane ar fi fost rănite. 

Pravîi Sektor a anunţat într-un comunicat moartea a doi dintre luptătorii săi, susţinând că au fost atacaţi de 'bandiţi' afiliaţi unui deputat calificat drept 'traficant de droguri' şi acuzându-i pe poliţişti că sunt în solda unui om politic prorus. 

O sursă din cadrul forţelor de ordine a precizat pentru AFP că incidentul a izbucnit în timpul unei întâlniri într-o cafenea din Mukacevo a unor militanţi ai Pravîi Sektor cu 'interlopi' locali, pentru 'împărţirea sferelor de influenţă'. 

La un moment dat a izbucnit o ceartă, urmată de un schimb de focuri, a precizat parchetul regional într-un comunicat. Ajunsă la faţa locului, poliţia a fost nevoit să folosească armele din dotare. Potrivit unui fotograf al AFP, trei vehicule ale poliţiei ar fi fost incendiate la locul dramei. 

Autorităţile au lansat o 'operaţiune specială' pentru dezarmarea acestei grupări în regiune, care a fost 'încercuită' şi somată 'să se predea', a indicat Ministerul de Interne, care a anunţat apoi trimiterea de forţe speciale ale Gărzii Naţionale la locul incidentului. 

Pravîi Sektor a precizat la rândul său că militanţii săi 'au spart încercuirea şi s-au repliat în munţi'. O sută de membri ai Pravîi Sektor au manifestat în cursul serii de sâmbătă la sediul preşedinţiei din Kiev, cerând oprirea operaţiunilor împotriva colegilor lor din Vest. 

Incidentul aduce la suprafaţă problema traficului de arme din Ucraina, ţară afectată de 15 luni de conflictul sângeros din Estul separatist prorus, şi a celei reprezentate de întoarcerea la viaţa civilă a voluntarilor care au luptat împotriva rebelilor alături de armata ucraineană. 

Total necunoscută până acum doi ani, Pravîi Sektor a câştigat o mare popularitate după manifestaţiile din Piaţa Maidan de la Kiev. Folosind pietre şi cocktail-uri Molotov împotriva poliţiei, această grupare a radicalizat mişcarea de contestare prooccidentală care s-a soldat, la capătul a trei luni, cu o baie de sânge, determinând în cele din urmă căderea regimului prorus al lui Viktor Ianukovici în februarie 2014. 

Calificată drept 'fascistă' de către media publice ruse şi de către locuitorii din regiunile proruse din estul Ucrainei, Pravîi Sektor, care a reuşit să trimită, la alegerile din octombrie, doi reprezentanţi în parlament, se declară 'naţionalistă, dar nu fascistă', fiind în acelaşi timp deschis homofobă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.