Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Luxemburgul solicită Germaniei să ridice controalele la frontieră

germania frontiera

Ministrul luxemburghez de externe Jean Asselborn a cerut marţi guvernului german să-şi înceteze controalele la frontiera între cele două ţări, instituite în cadrul eforturilor de combatere a răspândirii noului coronavirus, informează AFP.

Într-o scrisoare adresată ministrului de interne german, Horst Seehofer, Asselborn apreciază că închiderea frontierelor şi controalele instituite nu sunt justificate şi provoacă o "nemulţumire în creştere în rândul populaţiei din cele două ţări", potrivit agerpres.ro.

Citește și: DOCUMENT intern al Guvernului SUA: Pandemia de coronavirus va BUBUI în următoarele zile

Seehofer a decis luni să prelungească până în 15 mai controalele la frontierele germane pentru a lupta împotriva propagării pandemiei.

Germania şi-a închis în luna martie frontierele cu cea mai mare parte dintre vecinii săi, lăsându-le deschise doar pe cele cu Belgia şi Olanda.

Asselborn a insistat asupra faptului că Luxemburgul - unde pandemia a provocat moartea a 96 de persoane, adică net mai puţin decât în Belgia şi Olanda proporţional cu populaţia - nu reprezintă prin nimic o ameninţare sanitară pentru regiunile învecinate.

Renunţarea la o prelungire a controalelor ar fi, potrivit lui, un semnal al "reintrării progresive în vigoare a acordului Schengen, una dintre cele mai mari realizări ale procesului de integrare europeană".

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 48: Guvernul este sclavul tău!

Economia Luxemburgului, ţară cu circa 620.000 de locuitori, este foarte dependentă de zecile de mii de lucrători frontalieri, belgieni, francezi şi germani, care vin să lucreze acolo în fiecare zi.

Apariţia epidemiei de COVID-19 a determinat statele din UE şi din spaţiul Schengen de liberă circulaţie să restabilească, în ordine dispersată, controale la frontierele lor naţionale.

Comisia Europeană, care încearcă să coordoneze situaţia, preconizează o redeschidere progresivă a frontierelor interne ale Uniunii, mai întâi în zonele în care nivelurile de propagare a virusului sunt cele mai scăzute.

Citește și: Marcel Vela dă vestea cea mare: din 15 mai se poate merge la pescuit

Redeschiderea frontierelor externe şi accesul la UE a cetăţenilor din ţări terţe nu ar urma să intervină decât "într-o a doua etapă", potrivit executivului european.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.