Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macedonia cere ajutor suplimentar din partea Uniunii Europene în criza migranţilor

politie macedonia refugiati imigranti

Preşedintele macedonean Gjorge Ivanov a avertizat vineri, la Roma, că dacă Uniunea Europeană nu ajută la soluţionarea crizei migranţilor de la graniţa cu Grecia, atunci Macedonia nu va avea altă variantă decât să rezolve de una singură această problemă, relatează AFP.

Într-o conferinţă organizată de OSCE, Ivanov a evocat presiunile intolerabile la care este supusă ţara sa pentru a o determina să faciliteze trecerea solicitanţilor de azil şi a migranţilor care sosesc dinspre Turcia şi Grecia. În condiţiile continuării fluxului de migranţi, mai multe ţări din Europa Centrală şi Balcani au impus restricţii la frontiere, ceea ce a făcut ca în prezent 12.000 de migranţi să se concentreze la Idomeni, punct de trecere a frontierei dintre Grecia şi Macedonia. ''Situaţia evoluează nu de la zi la zi, ci de la oră la oră. Pentru a evita o criză, este necesar să golim complet teritoriul grec (de migranţii aflaţi acolo), pe cât posibil, nu pe ruta balcanică, ci prin intermediul coridoarelor aeriene'', a subliniat şeful statului macedonean.

Prin încercarea sa de a-şi închide frontierele în calea miilor de migranţi care continuă să vină dinspre Grecia, ''Macedonia este pe cale să apere Europa contra Europei însăşi'', a declarat Gjorge Ivanov, care şi-a exprimat regretul că Europa nu a ridicat ''mai multe ziduri în timpul Războiului Rece''. Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a anunţat marţi că în primele două luni ale acestui an numărul celor sosiţi pe mare în Europa a fost de 129.455 (dintre care 120.369 în Grecia şi 9.086 în Italia), iar al celor decedaţi în această tentativă de 418. Comparativ, în primele două luni ale anului trecut au sosit în Europa pe mare 11.834 de persoane, iar numărul celor decedaţi în încercarea de traversare a Mediteranei a fost de 428.

Dintre migranţii şi refugiaţii sosiţi pe teritoriul grec în primele două luni ale acestui an, 55.858 sunt sirieni, 31.550 afgani şi 20.484 irakieni. Da la 1 ianuarie 2015 până la 29 februarie acest an, au sosit în Grecia 968.140 de migranţi. Dacă tendinţa medie zilnică din acest an, de 2.000 de nou-sosiţi, se va menţine, atunci pragul de 1 milion de persoane sosite în această ţară va fi atins în jurul datei de 15 martie, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.