Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macedonia de Nord şi Albania nu mai au loc în UE: Integrarea lor a fost AMÂNATĂ

ue uniunea europeana

Uniunea Europeană (UE) a decis marţi să amâne până în luna octombrie decizia sa cu privire la angajarea de negocieri pentru aderare cu Macedonia de Nord şi Albania, informează AGERPRES.

"Consiliul European va reveni asupra acestei probleme pentru a ajunge la o decizie clară imediat ce va fi posibil şi cel mai târziu până în octombrie 2019", au anunţat miniştrii pentru afaceri externe ai ţărilor din UE, în concluziile lor adoptate la finalul unei reuniuni la Luxemburg.

Majoritatea statelor membre sunt gata să angajeze aceste negocieri, pentru că cele două ţări candidate au satisfăcut toate exigenţele, însă Franţa, Olanda şi Danemarca frânează procesul de aderare. Rezerve au fost formulate, de asemenea, de Germania.

Citește și: Rareș Bogdan spulberă criticile: Nu înseamnă că voi renunța

"Trebuie să fiu cinstit cu voi: toate ţările membre nu sunt gata să ia decizia de a angaja aceste negocieri în următoarele zile", a avertizat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în timpul unei întrevederi avute la Bruxelles cu preşedintele macedonean Stevo Pendarovski.

La cererea Ciprului, statele membre au adresat de asemenea o atenţionare însoţită de o ameninţare cu sancţiuni Turciei pentru "activităţi ilegale" de forări exploratorii de gaz şi petrol în zona economică exclusivă a insulei din Marea Mediteraneană.

Citește și: Cine este, de fapt, Tudor Biaciu, cel care a făcut declarații explozive despre ‘clanurile’ din sistemul bugetar – Mafia fondurilor europene

"Consiliul subliniază gravele repercusiuni negative imediate pe care aceste acţiuni ilegale o au asupra relaţiilor UE-Turcia", au avertizat cei 28 de miniştri de externe. "UE se declară gata să reacţioneze într-un mod adecvat şi în deplină solidaritate cu Cipru", au atenţionat ei.

Comisia Europeană şi Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) au fost mandatate să "prezinte fără întârziere opţiuni privind măsuri adecvate".

Citește și: EXCLUSIV Bugetarul care a aruncat în aer sistemul are ordin de restricție! Nu se poate apropia de mama copilului său .

Turcia a încheiat un acord de uniune vamală cu UE în 1995 şi a obţinut statutul de candidat la aderare în 1999, însă negocierile se află într-un punct mort. Statele membre sunt divizate între susţinători ai unei rupturi cu Ankara şi cei ai menţinerii unei relaţii cu Turcia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.