Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macedonia: Demisii în Guvern după violențele de la Kumanovo

Macedonia

Miniştrii macedoneni de interne şi al transporturilor, precum şi şeful serviciului de informaţii (DBK) au demisionat marţi după violenţele care au opus la sfârşitul săptămânii forţele de ordine unui comando de origine albaneză şi care s-au soldat cu 22 de morţi la Kumanovo. 

"Ministrul de interne, Gordana Jankuloska, cel al transporturilor şi comunicaţiilor, Mile Janakieski, precum şi şeful serviciului de informaţii, Saso Mijalkov, şi-au prezentat demisia care a fost acceptată", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al premierului macedonean Nikola Gruevski. 

Purtătorul de cuvânt nu a precizat cum şi-au justificat cei doi miniştri demisia. 

Agenţia oficială de presă MIA a publicat scrisoarea de demisie a şefului serviciului de informaţii care a menţionat că a luat această decizie "în interesul Macedoniei pentru a ajuta la rezolvarea crizei politice, (...) provocată de opoziţie". 

În această fostă republică iugoslavă cu 2,1 milioane de locuitori în majoritate slavi, iar un sfert albanezi, o gravă criză politică opune de mai multe luni principalele formaţiuni politice slave. Opoziţia de stânga acuză puterea conservatoare de corupţie şi punerea sub ascultare a 20.000 de persoane, printre care oameni politici, jurnalişti şi lideri ai cultelor religioase. 

O mare manifestaţie a opoziţiei este programată pentru data de 17 mai. 

În violenţele produse sâmbătă şi duminică la Kumanovo (nord), opt poliţişti macedoneni şi 14 membri ai unui grup înarmat au fost ucişi în schimburile de focuri de armă automată. Alţi 37 de poliţişti macedoneni au fost răniţi. 

Parchetul macedonean a anunţat luni că există 18 kosovari printre cele 30 de persoane de origine albaneză inculpate pentru 'terorism' şi care au fost arestate după confruntările de la Kumanovo. Dintre cei 30 de inculpaţi, '18 sunt kosovari, 11 sunt cetăţeni macedoneni, dintre care doi trăiesc în Kosovo şi unul provine din Albania, dar locuieşte în Germania. Majoritatea au intrat ilegal în Macedonia', a anunţat Parchetul de la Skopje, într-un comunicat de presă.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.