Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macedonia: Dreapta a reluat manifestaţiile la Skopje

reuters
proteste macedonia

Mii de simpatizanţi ai dreptei macedonene au ieşit din nou marţi pe străzile capitalei Skopje, la cinci zile după o serie de violenţe în parlament, pentru a acuza opoziţia că pune în pericol integritatea ţării, relatează AFP preluat de agerpres.

Ei reproşează formaţiunii social-democrate SDSM a lui Zoran Zaev un acord de guvernare încheiat cu partidele minorităţii albaneze, susceptibil în opinia lor să pericliteze unitatea naţională a acestei mici ţări din Peninsula Balcanică. 

Acordul oferă opoziţiei majoritatea în parlament, suficientă pentru a alunga de la putere VMRO-DPMNE, partidul de dreapta al lui Nikola Gruevski - de peste zece ani în prim-planul vieţii politice -, afectat de acuzaţii de corupţie endemică. 

Dreapta denunţă în special un proiect care acordă albanezei un statut de limbă oficială la nivel naţional, prima etapă după părerea lor spre dezintegrarea ţării. 

Manifestaţii aproape zilnice sunt organizate de două luni, iar preşedintele Gjorge Ivanov refuză de mai multe săptămâni să îi permită lui Zoran Zaev să formeze un guvern. 

La 27 aprilie, când SDSM şi partidele albaneze tocmai aleseseră noul preşedinte al parlamentului, albanezul Talat Xhaferi, vreo sută de manifestanţi au pătruns în hemiciclu. 

Unii deputaţi au fost bătuţi, printre care Zoran Zaev. Acest atac a atras critici aspre din partea comunităţii internaţionale. Opoziţia acuză VMRO-DPMNE că se foloseşte de pretexte cu caracter etnic pentru a se crampona de putere. 

Marţi seară, mai multe mii de simpatizanţi ai VMRO-DPMNE au manifestat din nou, fără incidente de această dată, chiar dacă, potrivit presei locale, un dispozitiv incendiar artizanal a fost găsit în incinta parlamentului. 

"Macedonia, Macedonia", au cântat manifestanţii, agitând drapele naţionale în centrul capitalei Skopje. Ei au cerut organizarea de noi alegeri. 

"Sunt 60 de zile de când ne ignoră, vom continua să venim", a avertizat unul dintre organizatori, Bogdan Ilievski. "Trebui să ne batem în continuare, nu avem altă ţară", a adăugat el. 

Marşul s-a desfăşurat în prezenţa unor importante forţe de ordine. Lipsa de reacţie a poliţiei cu ocazia invadării violente a parlamentului a fost criticată. 

Minoritatea albaneză reprezintă între 20% şi 25% din totalul celor 2,1 milioane de locuitori ai Macedoniei, ţară majoritar slavă şi ortodoxă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.