Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macedonia sărbătoreşte 26 de ani de independenţă

dw.com
Balcani Kosovo Serbia Bosnia Albania Muntenegru Macedonia Croatia

Macedonia a sărbătorit vineri cea de-a 26-a aniversare a independenţei, marcată prin mai multe activităţi şi evenimente, relatează agenţia Xinhua. Cu această ocazie, preşedintele macedonean Gheorghe Ivanov a lansat un apel la unitate în rândul poporului macedonean ca singura cale de a garanta prosperitatea ţării şi atingerea obiectivelor sale majore precum integrarea în NATO şi Uniunea Europeană (UE).

La rândul său, premierul macedonean Zoran Zaev a declarat, la o ceremonie în faţa clădirii guvernului de marcare a Zilei Independenţei, că toate partidele din Macedonia ar trebui să colaboreze pentru a construi şi dezvolta ţara. "Când suntem complet liberi, suntem în faţa celei mai înalte responsabilităţi cu privire la ce să alegem. Chem pe fiecare dintre voi să dea dovadă de responsabilitate şi de un sprijin puternic pentru procesele democratice, în interesul viitorului euroatlantic al Republicii Macedonia", a declarat Zaev, într-un apel lansat clasei politice a ţării.

La 8 septembrie 1991, a avut loc un referendum în Macedonia, la acea vreme parte a fostei federaţii iugoslave, în care peste 72% dintre alegători au votat în favoarea independenţei. Referendumul a fost precedat de Declaraţia de Independenţă, votată de primul parlament pluralist în ianuarie 1991, în timp ce noua constituţie a Macedoniei a fost votată pe 17 noiembrie 1991. Macedonia este o ţară ce aspiră să adere la NATO şi Uniunea Europeană.

Deşi a îndeplinit toate criteriile pentru a deveni membru al NATO, la summitul de la Bucureşti din 2008 Macedonia a primit doar o invitaţie condiţionată după ce Grecia a respins aderarea din cauza unui contencios asupra numelui ţării, o problemă încă nesoluţionată, conform Agerpres. În ceea ce priveşte integrarea în UE, Macedoniei i s-a acordat statutul de membru asociat al UE în 2005, în timp ce în 2015 a primit o recomandare din partea Comisiei Europene de a începe negocierile de aderare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.