Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macovei, avertisment negru pentru PNL in problema francului elvetian

monica macovei

Europarlamentarul PPE Monica Macovei da un avertisment negru celor de la PNL in problema francului elevetian. Ea atrage atentia ca masurile propuse de liberali pentru a veni in ajutorul romanilor cu credite in franci elvetieni vor afecta intreaga economie nationala, vor crea haos si panica si ar fi complet iresponsabile.

"Noul PNL este PSD 2. Prin măsuri populiste, profitând de drama unor oameni, PNL pune în pericol întreaga economie în schimbul unor voturi

Oamenii cu credite în franci elvețieni (CHF) trăiesc cu adevărat o dramă și au nevoie de solidaritatea noastră. Asta însă nu justifică măsuri aberante, care nu au nicio logică economică sau morală.

Lideri ai PNL au cerut astăzi stabilirea unui curs fix pentru francul elvețian sau derogarea de la plata creditelor în franci, pe fondul deprecierii leului în raport cu moneda elvețiană", aminteste Monica Macovei printr-un comunicat al fundatiei sale M10.

Iata efectele pe care astfel de masuri le-ar avea asupra economiei potrivit Monicai Macovei:

"1. Să adopți soluția cursului fix este complet iresponsabil. Cine acoperă diferența dintre prețul real și cursul fix? Cine si pe ce criterii stabilește acest curs? PNL? PSD? Dacă stabilim un curs fix pentru francul elvețian, el se aplică doar celor cu credite sau poate oricine să cumpere franci? De ce nu stabilim un curs fix și pentru euro sau dolari? Oare câți politicieni și formatori de opinie, susținători ai intervenției statului sau Băncii Naționale, dețin credite sau active în CHF?

2. Să obligi băncile la derogare de la plata creditelor în franci este la fel de iresponsabil. De ce nu facem acest lucru și pentru cei cu credite în euro sau credite în dolari? La ce raport leu-CHF se ridică derogarea?

Efectul unor astfel de propuneri populiste este unul singur: toți românii vor ajunge să plătească din buzunarul propriu. Nu politicienii iresponsabili vor plăti, ci tot cetățeanul onest. Cine altcineva ar putea plăti?:

a) Acționarii băncilor? Cele mai multe bănci sunt listate la bursă și acționarii lor sunt oameni obișnuiți care-și investesc economiile. Sau fonduri de investiții care investesc economiile altora, adeseori fonduri de pensii. Pentru băncile cu active semnificative în CHF o astfel de mișcare ar distruge capitalurile proprii și le-ar băga în faliment. Consecința ar fi un haos total în sistemul bancar și o extensie a problemei la depunători.

b) Depunătorii? În acest moment problema ar fi extinsă sistemic, s-ar instala panica și lumea și-ar vrea banii înapoi. O situație de necontrolat din care vor pierde tot depunătorii.

Cursul CHF/RON se calculează indirect, prin intermediul cursului EUR/CHF, iar evoluția recentă a acestuia nu depinde direct de decizii sau intervenții ale BNR sau ale băncilor comerciale. Politicienii care solicită audierea și intervenția reprezentanților băncii centrale în favoarea clienților care dețin credite în moneda elvețiană trebuie să țină cont de acest fapt, precum și de faptul că orice măsură luată pentru a contracara mișcări ale pieței valutare poate avea efecte nefaste pentru economie, pe termen mediu.

Rolul politicienilor este de a informa corect oamenii, și nu de a crea așteptări false și a face propuneri populiste doar cu gândul la voturi. Trebuie să rămânem într-o cultură financiară solidă și bazată pe corectitudine și responsabilitate din partea tuturor părților implicate: de la policieni până la funcționarii bancari.

Orice măsură de contracarare a evoluției cursului de schimb, în afara celor stipulate/permise de contractul de credit, este discreționară și abuzivă. Găsirea unor căi de depășire a acestui moment dificil pentru pesoanele cu credite în CHF ține de relația directă între client și bancă, orice intervenție din exterior putând avea consecințe grave pentru economia României și pentru noi toți"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.