Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șampanie americană în pahare franțuzești. Macron, întâmpinat regește la Casa Albă / Video

nyt.com
Macron-Biden

Președintele francez Emmanuel Macron şi soţia sa, Brigitte, au fost primiţi joi la Casa Albă de către preşedintele american Joe Biden, cu tot fastul asociat unei vizite de stat. Focuri de armă şi imnuri naţionale la sosire, întâlnire în faţa şemineului din Biroul Oval, o conferinţă de presă comună şi un dineu de gală: totul a fost atent calibrat pentru a demonstra buna înţelegere. Macron este primul oaspete căruia preşedinte american îi rezervă un astfel de tratament de la învestirea sa în ianuarie 2021, conform AFP.

''Statele Unite nu ar putea cere un partener mai bun cu care să lucreze decât Franţa", a spus preşedintele american într-o scurtă declaraţie, subliniind că alianţa cu Franţa rămâne "esenţială". "Cele două ţări sunt aliaţi foarte apropiaţi, întrucât această prietenie s-a fortificat de-a lungul secolelor", a mai declarat Biden, salutând, în limba franceză, valorile fundamentale ale Parisului - "libertate, egalitate şi fraternitate".

''Destinul nostru comun este să răspundem împreună" la provocările lumii, a declarat şi preşedintele francez. ''Cele două naţiuni ale noastre sunt surori în apărarea libertăţii".

"Franţa şi Statele Unite trebuie să ştie cum să redevină camarazi", în contextul războiului din Ucraina şi al "multiplelor crize" internaţionale, a mai afirmat Emmanuel Macron, conform cotidianului Le Figaro, în cursul întâlnirii cu preşedintele american.

Biden se străduieşte să întărească legăturile cu partenerii tradiţionali ai Statelor Unite, inclusiv cu "cel mai vechi aliat", expresie folosită la Washington pentru a desemna Franţa.

Nu a început prea bine, totuşi, cu omologul său francez. În septembrie 2021, SUA au anunţat o nouă alianţă militară spectaculoasă cu Marea Britanie şi Australia (AUKUS), suflând Franţei un contract uriaş de submarine cu Canberra. Joe Biden, fără a reveni câtuşi de puţin asupra fondului deciziei, a recunoscut o "stângăcie".

reşedintele francez a subliniat la sosirea sa, joi dimineaţă, că Franţa şi Statele Unite ar trebui să ''devină fraţi de arme''.

În timpul acestei vizite ar urma să fie ridicate şi alte neînţelegeri. Astfel, Emmanuel Macron a deplâns pe un ton deosebit de ofensiv deciziile economice "superagresive" pentru întreprinderile europene ale omologului său american. Statele Unite şi Uniunea Europeană ''nu sunt pe picior de egalitate'' din cauza subvenţiilor acordate companiilor americane prevăzute în marele plan pentru climă al preşedintelui democrat, a deplâns el din nou joi, intervievat de ABC.

Emmanuel şi Brigitte Macron au mers la cină cu Joe şi Jill Biden la un restaurant italian din Washington pentru un moment privat şi "politic", potrivit unui consilier al Elysee.

Pe mesele încărcate cu sfeşnice şi flori în culorile celor două ţări, vor fi servite homar, carne de vită şi tort de portocale. Dar şi brânzeturi americane - prima doamnă Jill Biden a insistat în mod deosebit asupra acestui aspect. Printre aceste specialităţi, un Oregon blue - prima producţie americană care a câştigat Campionatul Mondial de Brânzeturi în 2019. Toasturile vor fi servite cu un vin spumant american. Dar în pahare fabricate în Franţa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.