Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macron dă vina pe autoritățile din Kosovo pentru violențele în care au fost răniți soldații NATO: 'Noi le-am transmis foarte clar că era o eroare'

deschide.md
kfor proteste kosovo

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat miercuri ''responsabilitatea autorităţilor kosovare'' în agravarea situaţiei din Kosovo, după violenţele soldate cu 30 de răniţi în rândul Forţei internaţionale de pace KFOR, aflată sub comandament NATO, informează AFP și Agerpres.

''Foarte clar, există o responsabilitate a autorităţilor kosovare în situaţia actuală şi o nerespectare a unui acord care era totuşi important şi care a fost parafat doar acum câteva săptămâni'', a declarat Macron într-o conferinţă de presă la Bratislava.

Unsprezece soldaţi italieni şi 19 ungari din Forţa internaţională de pace din Kosovo (KFOR) au fost răniţi luni în timpul unor ciocniri cu manifestanţi sârbi, care cereau plecarea primarilor de etnie albaneză. Belgradul a evocat zeci de răniţi în rândul demonstranţilor.

„Noi le-am transmis foarte clar”

Numeroşi membri ai comunităţii sârbe, majoritară în patru oraşe din nordul Kosovo, nu recunosc autoritatea Pristinei şi sunt fideli Belgradului. Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, ceea ce a dus la alegerea de primari de etnie albaneză cu o rată de participare de sub 3,5%.

''Noi le-am transmis foarte clar autorităţilor kosovare că era o eroare să se procedeze la aceste alegeri'', a subliniat şeful statului francez.

El le-a reproşat autorităţilor kosovare că nu au respectat acordul încheiat la capătul unui proces de negocieri cu mediere europeană, cu implicarea particulară a negociatorilor cehi, a cancelarului german Olaf Scholz, a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell şi a lui Emmanuel Macron însuşi.

Luni, la Zvecan, manifestanţii sârbi au fost într-o primă fază respinşi de forţele kosovare, care au făcut uz de gaze lacrimogene. Ulterior, KFOR a încercat să separe cele două părţi, înainte de a dispersa mulţimea. Manifestanţii au replicat lansând pietre şi sticle incendiare în direcţia militarilor KFOR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.