Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macron i-a transmis lui Rohani 'preocuparea faţă de numărul de victime legate de manifestaţiile' din Iran

captura youtube
macron ceremonie victime paris

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat marţi, în cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său iranian Hassan Rohani, "preocuparea" faţă de "numărul de victime legate de manifestaţiile" care au loc de mai multe zile în Iran şi a lansat un apel "la reţinere şi la calm", a anunţat preşedinţia franceză, relatează AFP, potrivit Agerpres,

Cei doi lideri au decis să amâne la o dată ce va fi stabilită ulterior vizita pe care urma să o efectueze şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, la Teheran, la sfârşitul săptămânii, a precizat Palatul Elysée. 

"Libertăţile fundamentale, în special libertăţile de expresie şi de manifestare, trebuie să fie respectate", se arată într-un comunicat difuzat de preşedinţia franceză. 

Această convorbire a survenit în a şasea zi a unei mişcări de protest marcată de violenţe sângeroase şi sute de arestări în mai multe oraşe iraniene. 

În legătură cu această convorbire, televiziunea iraniană a indicat că Rohani i-a cerut lui Macron să adopte măsuri împotriva activităţilor unui "grup terorist" iranian cu baza în Franţa şi implicat, în opinia sa, în recentele manifestaţii din Iran. 

Teheranul acuză 'Mujahedinii poporului' de alimentarea violenţelor şi de legături cu Arabia Saudită, rivala regională a Teheranului. 

Potrivit datelor oficiale, 21 de persoane au fost ucise de la declanşarea la 28 decembrie la Machhad (nord-est) a unor manifestaţii de protest împotriva dificultăţilor economice şi a regimului iranian. 

Cei doi şefi de stat au evocat de asemenea acordul nuclear din 2015. Franţa susţine aplicarea strictă, sub supervizare internaţională, a acestui acord. Rohani "a cerut sprijinul comunităţii internaţionale pentru apărarea acestui acord şi respectarea angajamentelor asumate", a precizat preşedinţia franceză. 

Viitorul acestui acord este incert după decizia preşedintelui american Donald Trump de a-l anula. 

Rohani şi Macron au discutat de asemenea despre situaţia din Orientul Mijlociu, în special din Irak şi Siria, preşedintele francez lansând un apel la "dialog consolidat privind controlul armelor, inclusiv balistice, în regiune", se mai menţionează în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.