Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macron oficializează recunoaşterea simbolurilor europene, inclusiv a steagului UE

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam   Emmanuel Macron

Emmanuel Macron a efectuat în mod oficial demersul ca Franţa să recunoască simbolurile europene, precum steagul european, a cărui prezenţă în Adunarea Naţională este contestată de anumite partide, între care La France Insoumise (LFI), a anunţat Palatul Elysée, relatează AFP, conform news.ro.

Într-o scrisoare pe care i-a trimis-o săptămâna aceasta preşedintelui Consiliului European Donald Tusk, preşedintele francez a anunţat că Franţa se alătură celor 16 ţări care recunosc steagul albastru cu 12 stele şi celelalte simboluri ale Uniunii Europene (UE).

”Sunt foarte fericit, cu ocazia acestui Consiliu European, unde mulţi caută să creeze astăzi disensiuni, să reafirm ataşamentul Franţei faţă de drapelul şi imnul european”, a declarat Macron joi în cursul summitului european de la Bruxelles.

El şi-a anunţat această hotărâre pe 10 octombrie, într-o dezbatere pe tema Europei, la Frankfurt, în Germania. Recunoaşterea, declara el, ”nu le va permite unora să îndepărteze drapelul european din hemiciclul francez sau din orice alt loc”.

Deputaţii LFI (stânga radicală) au depus, cu o săptămână înainte, un amendament care prevede că ”în hemiciclu pot să fie prezente numai drapelul tricolor (...) şi drapelul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU)”, ceea ce însemna eliminarea steagului cu stele al Europei.

Acest amendament a fost respins ulterior.

Scrisoarea lui Macron, a cărui conţinut nu a fost făcut public de Elysée, reprezintă acceptarea Declaraţiei 52 a Tratatului de la Lisabona, care stipulează că ”steagul care reprezintă un cerc cu 12 stele de aur pe fond albastru, imnul provenind din «Oda bucuriei», Simfonia a 9-a a lui Beethoven, deviza «Unită în diversitate», euro ca monedă a UE şi Ziua Europei pe 9 mai vor continua să fie simbolurile apartenenţei comune a cetăţenilor la UE şi ale legăturii lor cu aceasta”.

”Este un gest înainte de toate simbolic şi politic”, subliniază Elysée. "Franţa îşi confirmă astfel ataşamentul faţă  de simbolurile europene, nu numai faţă de drapel, ci şi faţă de imn sau Ziua Europei”.

La Frankfurt, Macron a amintit că în ziua victoriei sale s-a cântat, chiar înainte de primul său discurs, ”Imnul bucuriei” al lui Beethoven, care este imnul european.

Steagul european a fost instalat prima oară în hemiciclu în 2008, cu ocazia preşedinţiei franceze semestriale a Uniunii Europene, pe când Adunarea Naţională era prezidată de către Bernard Accoyer (UMP).

Însă suverniştii de dreapta sau stânga refuză ceea ce consideră drept simboluri supranaţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.