Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macron pleacă luni într-un turneu oficial în Africa pentru a domoli sentimentul antifrancez

Getty Images
Emmanuel Macron

Președintele Franţei, Emmanuel Macron, călătoreşte în această săptămână în Africa, în încercarea de a contracara eforturile Rusiei de a îndepărta Franța de pe continent, după ce Parisul a suferit o serie de eșecuri militare și politice în fosta sa sferă de influență, informează Rador.

Emmanuel Macron va vizita trei națiuni africane din jurul bazinului Congo, precum și Angola, călătoria urmând să se concentreze în mod evident departe de fostele colonii cu probleme ale Franței din Sahel, unde sentimentul antifrancez este în creștere. Înaintea călătoriei, care va începe luni seară, Emmanuel Macron îşi va prezenta noua sa politică africană într-o conferință de presă susţinută la Palatul Elysee.

Turneul preşedintelui francez are loc la scurt timp după ce Burkina Faso a expulzat trupele franceze și a pus capăt unui acord militar care permitea Franței să lupte împotriva insurgenților din această națiune din Africa de Vest, devenind cea mai recentă țară africană care respinge ajutorul Parisului. Franța și-a retras forțele din Mali anul trecut, după ce junta militară maliană a început să colaboreze cu contractori militari ruși, punând capăt unui deceniu de operațiuni franco-maliane împotriva insurgenților islamiști.

Grupul militar privat Wagner din Rusia s-a desfășurat, de asemenea, în Republica Centrafricană, provocând temeri privind un efect de domino la Paris, într-un moment în care țările occidentale încearcă să facă lobby în emisfera sudică a planetei împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina.

Emmanuel Macron a acuzat Rusia că alimentează propaganda antifranceză în Africa pentru a servi ambițiilor "prădătoare". Consilierii prezidențiali francezi au negat vineri că Emmanuel Macron face demersuri pentru a recâștiga influența pierdută a Franţei în Africa. "Ar trebui să fim mai nuanțati în ceea ce privește ideea de pierdere de influență, care acoperă multe lucruri. În aceste țări există o cerere intensă de legături cu Franța", a declarat un consilier.

În timpul călătoriei, preşedintele Macron se va concentra asupra mediului, va participa la un summit privind pădurile din Gabon și se va întâlni cu artiști africani. Dar se așteaptă, de asemenea, ca în discursul său de luni să ofere mai multe detalii cu privire la noua strategie militară a Franței în Africa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.