Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macron îl pune în gardă pe Putin: 'Potențialul nostru nuclear ne asigură securitatea. Suntem pregătiți!'

bbc
macron putin

Președintele Franței, Emmanuel Macron, susține că Europa nu va mai fi în siguranță dacă Rusia câștigă în Ucraina.

În interviurile acordate pentru TF1 și France 2, lideruk de la Paris a vorbit despre ajutorarea ucrainenilor, trimiterea de trupe în Ucraina și amenințările nucleare ale Rusiei.

Macron a spus că responsabilitatea pentru război este doar a Rusiei

  • "Este responsabilitatea noastră să fim puternici de dragul păcii. Este responsabilitatea noastră să menținem această unitate europeană. A ne păstra unitatea înseamnă a fi puternici, a fi puternici pentru a descuraja, a fi puternici pentru a rezista, a fi puternici pentru securitatea noastră", a spus el.

Oricine se opune sau se abține de la a ajuta Ucraina alege înfrângerea, a declarat Macron.

  • "Dacă Ucraina cade, securitatea noastră va fi amenințată. Suntem la timp, iar acest moment, cred, este pentru a spune că, dacă Rusia continuă să escaladeze, dacă situația se deteriorează, trebuie să fim pregătiți și vom fi pregătiți. Și pentru a fi pregătiți, vom fi pregătiți și vom lua deciziile necesare pentru ca Rusia să nu câștige niciodată", a adăugat președintele francez.

Despre regimul de la Kremlin

Macron și-a amintit conversațiile telefonice pe care le-a avut cu Vladimir Putin la începutul războiului.

  • "Vreau ca compatrioții noștri să înțeleagă că există o singură persoană responsabilă pentru situația în care ne aflăm: regimul de la Kremlin. Sunt, fără îndoială, liderul responsabil care a vorbit cel mai mult cu Vladimir Putin. Aceste conversații nu sunt personale și, în plus, nu vreau să le personalizez aici. Nu are sens. Nu suntem în ficțiune, nu este un roman sau un serial TV. Și astfel, dacă războiul se răspândește, dacă războiul se răspândește în Europa, aceasta va fi singura alegere și responsabilitate a Rusiei. Desigur, astăzi Rusia este un adversar. Regimul de la Kremlin este un adversar. Am spus întotdeauna acest lucru, nu suntem în război cu Rusia și cu poporul rus. Și sprijinim Ucraina. Facem totul pentru a putea pune Rusia sub control, pentru că vă voi spune foarte simplu: nu va exista o pace durabilă dacă nu există suveranitate, o întoarcere la granițele recunoscute internațional ale Ucrainei, inclusiv Crimeea", a adăugat el.

Pregătirea Franței pentru război

Președintele a recunoscut că Franța nu are o industrie de apărare adaptată la un război teritorial de mare intensitate.

  • "Franța este o forță pentru pace. Astăzi, pentru a fi pace în Ucraina, nu trebuie să fim slabi și, prin urmare, trebuie să privim cu seriozitate situația și trebuie să spunem cu hotărâre, voință, curaj că suntem gata să investim resurse pentru a ne atinge obiectivul, acela de a ne asigura că Rusia nu câștigă. Avem o responsabilitate", a spus Macron.

Despre armele nucleare

Armele nucleare obligă Franța să nu participe niciodată la escaladare, a spus președintele.

  • "Suntem pregătiți, avem o doctrină bine stabilită, iar când vine vorba de probleme nucleare, nu este nevoie de multe cuvinte. În primul rând, potențialul nostru nuclear ne asigură securitatea", a adăugat el.

Securitatea Franței

Maron a spus că țara va face tot ce este necesar pentru a-și atinge obiectivul.

  • "Pentru că dacă Rusia câștigă, cum se va schimba viața francezilor? Nu vom mai avea securitate în Europa. Cine ar fi crezut pentru o secundă că președintele Putin, care nu avea niciun respect pentru niciuna dintre aceste constrângeri și niciunul dintre angajamentele sale, nu s-ar fi oprit aici? Siguranța francezilor este în joc. Acestea sunt interesele noastre vitale", a declarat el reporterilor.

Situație complicată pentru Ucraina

Președintele francez a cerut transformarea începutului anului 2024 într-un nou început în ajutorarea Ucrainei.

  • "Am ajutat Ucraina să reziste. Dar acum contextul de pe teritoriul ucrainean se schimbă. Pentru ei, situația este mult mai complicată. Rusia devine din ce în ce mai dură în interiorul țării și își intensifică atacurile... Care este miza în Ucraina? Un război existențial pentru Europa noastră și pentru Franța. Am impus prea multe limitări, ca să spunem așa, vocabularului nostru. Nu suntem implicați în escaladare. Nu suntem în război cu Rusia. Trebuie doar să fim clari: nu trebuie să permitem Rusiei să câștige", a adăugat el.

Împrumuturi pentru Ucraina

  • "Cred că dacă nevoile sunt mari, aceasta este și o propunere făcută de prim-ministrul Estoniei (...), o susțin".

Președintele francez a anunțat recent că aliații discută despre trimiterea de trupe occidentale în Ucraina în viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.