Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macron și von der Leyen au schimbat total discursul privind sancțiunile pentru China, în fața lui Xi Jinping: Viitorul depinde de relații echilibrate

macron xi jinping ap news

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat luni, în faţa omologului său chinez Xi Jinping, la începutul vizitei sale de stat în Franţa, pentru "reguli echitabile pentru toţi" în schimburile comerciale între Europa şi China, relatează AFP.

"Viitorul continentului nostru va depinde foarte clar şi de capacitatea noastră de a dezvolta de o manieră echilibrată relaţiile cu China", a spus el la Palatul Elysée în deschiderea unei reuniuni în trei în prezenţa preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Macron a adăugat că "coordonarea" cu Beijingul asupra "crizelor majore" în Ucraina şi în Orientul Mijlociu este "absolut decisivă".

"China şi Uniunea Europeană au un interes împărtăşit pentru pace şi securitate", a subliniat Ursula von der Leyen, reafirmându-şi "hotărârea de a pune capăt războiului de agresiune rusă împotriva Ucrainei şi a de ajunge la o pace durabilă şi justă".

"Avem interesul de a demonstra că colaborarea noastră îşi produce efectele", a mai spus preşedinta Comisiei, evocând "provocarea (...) relaţiei economice substanţiale" între Bruxelles şi Beijing.

Ajuns în Franţa duminică pentru o vizită de stat de două zile, preşedintele chinez va marca împlinirea a 60 de ani de relaţii diplomatice franco-chineze.

După o ceremonie care va avea loc luni după-amiază la Domul Invalizilor, Xi Jinping va reveni la Palatul Elysée pentru o nouă întrevedere cu Macron şi apoi pentru un dineu oficial. Cei doi şefi de stat vor merge marţi în Pirinei pentru o deplasare privată, însoţiţi de soţiile lor.

În februarie, UE cerea sancțiuni pentru firmele care sprijină China

Uniunea Europeană propune, în premieră, sancțiuni pentru companiile din China continentală, dar și din Honk Kong și India, care livrează tehnologii care susțin armata Rusiei în războiul declanșat în Ucraina, scrie publicația britanică The Guardian. Ca parte a celor mai recente măsuri care vizează închiderea lacunelor care îi permit Rusiei să direcționeze tehnologia militară prin țări terțe către fabricile sale de arme, UE propune să sancționeze, în premieră, inclusiv companii din China continentală, transmite publicația britanică.

Astfel, trei companii din China continentală, dar și alte patru din Hong Kong și una din India, figurează pe un document de peste 90 de pagini cu companii și persoane pe care statele membre ale UE ar dori să le includă pe o listă de sancțiuni în creștere, înainte de marcarea a doi ani de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina.

În pregătirea unei întâlniri programate miercuri la Bruxelles, între reprezentanți ai UE, Marii Britanii și SUA, o sursă, a cărei identitate nu este menționată, a spus că este nevoie de mai mult instrumente pentru ca Rusia să nu găsească breșe la sancțiunile care i-au fost impuse.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.