Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macron, turneu în Africa Centrală: discută despre agricultură în Luanda și istorie în Brazzaville - VIDEO

facebook
macron africa

Aflat în turneu în Africa Centrală, preşedintele Emmanuel Macron a insistat vineri, în Angola, asupra noului chip pe care Franţa doreşte să îl afişeze în interacţiunile sale pe continentul african, informează AFP, citat de Agerpres.

După o discuţie de aproximativ o oră la Brazzaville, preşedintele francez şi omologul său congolez Denis Sassou Nguesso au vorbit în faţa presei despre generalul Charles de Gaulle (1890-1970), care a declarat Brazzaville capitala Franţei Libere în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Emmanuel Macron a mai subliniat, printre subiectele de interes bilateral, aspectele "memorial, istoric şi cultural".

Denis Sassou Nguesso a menţionat obiectivele istorice şi turistice pe care preşedintele francez le-ar putea vizita într-un sejur mai lung în Congo-Brazzaville, făcând referire la durata vizitei sale, pe care mulţi congolezi au considerat-o prea scurtă. Există "memorialul Savorgnan de Brazza, şcoala de pictură Poto-Poto, monumentul Felix-Eboue şi multe altele", a spus el."Îl aştept aici când vom lansa reuniunea la nivel înalt al celor trei bazine" (cele trei mari bazine forestiere ale lumii), a adăugat preşedintele congolez, pe tema întregii călătorii a lui Emmanuel Macron în ţările din bazinul râului Congo şi a pădurii sale tropicale.

La Brazzaville, Emmanuel Macron a menţionat pădurile şi formarea în meserii care au legătură cu acest sector, sugerând şi un parteneriat agricol pe modelul Angola şi Camerun. A salutat, de asemenea, rolul preşedintelui Denis Sassou Nguesso în încercările africane de a contribui la reglementarea crizei din Libia.

Preşedintele francez a sosit în Brazzaville din Angola, a doua etapă a călătoriei sale după Gabon şi a plecat vineri seara spre Kinshasa, capitala Republicii Democrate Congo (RDC), ţară situată pe celălalt mal al fluviului care a dat numele celor două ţări.

La Luanda, preşedintele francez a participat la un forum economic axat pe agricultură, la care au participat peste 50 de companii franceze, după care s-a întâlnit cu omologul său angolez, Joao Lourenco.

Au fost încheiate acorduri de cooperare menite să consolideze sectorul agricol din Angola, în contextul în care această ţară africană, vorbitoare de portugheză, importă o mare parte din produsele sale alimentare."Răspunde ideii pe care o am despre parteneriatul economic dintre continentul african şi Franţa", a explicat Emmanuel Macron. Este o "strategie de suveranitate alimentară în care credem pentru continentul african", care constă în "construirea de parteneriate echilibrate şi reciproce" şi dezvoltare "made in Africa", care trebuie să devină o referinţă", a adăugat şeful statului francez.

Înainte de a părăsi Luanda, el i-a mulţumit preşedintelui Lourenco pentru "angajamentul său faţă de stabilitatea regională", invocând conflictul din estul Republicii Democratice Congo (RDC).

Sâmbătă, la Kinshasa, Emmanuel Macron se va axa în special pe ştiinţă şi cultură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.